lamotek.pl

Wielkanocny deser w pucharkach • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj wegański deser na Wielkanoc! Krem czekoladowy, jadalna ziemia i truskawki niczym marchewki zachwycą wszystkich gości!

Wielkanocny deser w pucharkach

Przygotuj wegański deser na Wielkanoc! Krem czekoladowy, jadalna ziemia i truskawki niczym marchewki zachwycą wszystkich gości!

Czas przygotowania
270 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 150 g
aquafaba - 3 łyżki
sok marchwiowy - 1 łyżka
cynamon - 1 łyżka
daktyle suszone - 10 szt.
orzech włoski - 50 g
płatki owsiane - 55 g
siemię lniane, całe - 2 łyżki
kakao - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
wanilia - 3 g
syrop z agawy - 1 łyżka
mleczko kokosowe - 400 ml
kardamon, mielony - 1 szczypta
czekolada gorzka >70% kakao - 250 g
truskawka - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI JADALNEJ ZIEMI:
Wszystkie składniki jadalnej ziemi umieszczamy w blenderze i miksujemy aż do połączenia składników. Następnie przekładamy do miseczki.
2.PRZYGOTOWUJEMY POMARAŃCZOWY LUKIER:
Aquafabę wlewamy do miski i dodajemy sok z marchewki. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i dokładnie mieszamy około 10 minut, aż powstanie gładka i jednolita masa. Truskawki nabijamy na patyki do szaszłyków od strony szypułek. Następnie zanurzamy je w lukrze – same owoce, bez szypułek. Odkładamy na papier do pieczenia i czekamy, aż lukier zastygnie.
Wielkanocny deser w pucharkach

Czas przygotowania

270 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI JADALNEJ ZIEMI

Wszystkie składniki jadalnej ziemi umieszczamy w blenderze i miksujemy aż do połączenia składników. Następnie przekładamy do miseczki.

2

PRZYGOTOWUJEMY POMARAŃCZOWY LUKIER

Aquafabę wlewamy do miski i dodajemy sok z marchewki. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i dokładnie mieszamy około 10 minut, aż powstanie gładka i jednolita masa. Truskawki nabijamy na patyki do szaszłyków od strony szypułek. Następnie zanurzamy je w lukrze – same owoce, bez szypułek. Odkładamy na papier do pieczenia i czekamy, aż lukier zastygnie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3706,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

463,3 kcal

🥑

Tłuszcz

27,2 g

🌾

Węglowodany

50,6 g

🥬

Błonnik

6,4 g

💪

Białko

6,4 g

Podobne przepisy