lamotek.pl

Sałatka z boczkiem i ciecierzycą • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj przepis na pieczony boczek z chrupiącą skórką i sałatką z ciecierzycy z sosem miodowo-musztardowym.

Sałatka z boczkiem i ciecierzycą

Poznaj przepis na pieczony boczek z chrupiącą skórką i sałatką z ciecierzycy z sosem miodowo-musztardowym.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
trudny

Składniki

ocet balsamiczny - 50 ml
cebula dymka - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kapar - 2 łyżki
miód - 3 łyżki
musztarda - 1 łyżeczka
ogórek konserwowy - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
boczek surowy - 500 g
ciecierzyca konserwowa - 250 g
ząbek czosnku - 1 szt.
sól - 100 g
woda - 1 l

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BOCZEK:
Po tym czasie boczek dokładnie osuszamy, a skórę nakłuwamy widelcem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skórę obficie posypujemy solą. Naczynie dokładnie okrywamy papierem do pieczenia i obciążamy blaszką oraz garnkiem z wodą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 1 godzinę, następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy z naczynia garnek z wodą i papier do pieczenia.
2.PODSMAŻAMY BOCZEK:
Boczek studzimy, znów delikatnie go obciążając. Kroimy w grubą kostkę. Na gorącej patelni podsmażamy kawałki boczku na złoty kolor.
3.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Odsączoną ciecierzycę przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę ogórki konserwowe, posiekany czosnek i cebulę dymkę ze szczypiorkiem oraz kapary. W miseczce mieszamy miód, musztardę i ocet balsamiczny. Cienkim strumieniem dolewamy oliwę i mieszamy sos rózgą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polewamy sałatkę z ciecierzycy.
Sałatka z boczkiem i ciecierzycą

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BOCZEK

Po tym czasie boczek dokładnie osuszamy, a skórę nakłuwamy widelcem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skórę obficie posypujemy solą. Naczynie dokładnie okrywamy papierem do pieczenia i obciążamy blaszką oraz garnkiem z wodą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 1 godzinę, następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy z naczynia garnek z wodą i papier do pieczenia.

2

PODSMAŻAMY BOCZEK

Boczek studzimy, znów delikatnie go obciążając. Kroimy w grubą kostkę. Na gorącej patelni podsmażamy kawałki boczku na złoty kolor.

3

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Odsączoną ciecierzycę przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę ogórki konserwowe, posiekany czosnek i cebulę dymkę ze szczypiorkiem oraz kapary. W miseczce mieszamy miód, musztardę i ocet balsamiczny. Cienkim strumieniem dolewamy oliwę i mieszamy sos rózgą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polewamy sałatkę z ciecierzycy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4395 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

732,5 kcal

🥑

Tłuszcz

69,4 g

🌾

Węglowodany

19,4 g

🥬

Błonnik

7,5 g

💪

Białko

7,5 g

Podobne przepisy