Ravioli z surimi i olejem porowym • przepis • składniki • przygotowanie
Czy z paluszków surimi da się przygotować wykwintne danie restauracyjne! Orson udowadnia, że tak! Spróbuj ravioli z farszem z surimi z dodatkiem oleju porowego.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO NA RAVIOLI
Na stolnicę wykładamy mąkę, robimy wgłębienie i dodajemy jajko oraz 3 żółtka. Następnie zagniatamy ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozpłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY OLEJ POROWY
Z pora odkrawamy zielone części i dokładnie myjemy. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Pora i olej dokładnie ważymy, obu składników powinno być dokładnie tyle samo. Pora wkładamy do MC Smarta i dolewamy olej. Dokładnie miksujemy całość i podgrzewamy do temperatury 60°C.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO DANIA
Białą część pora kroimy w krążki, przekładamy na talerz, dokładnie solimy i odstawiamy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU
Resztę jabłka siekamy bardzo drobno. Surimi rozmrażamy, rozdrabniamy w palcach na mniejsze kawałki. Pół szalotki siekamy bardzo drobno i delikatnie solimy. Liście koperku odrywamy od łodyg i odkładamy. Łodygi drobno siekamy.
FORMUJEMY RAVIOLI
Ciasto zabarwione burakiem wałkujemy, kroimy w cienkie paski i odkładamy. Drugie ciasto również rozwałkowujemy. Układamy na nim nieregularnie paski buraczanego ciasta i mocno dociskamy. Następnie ponownie wałkujemy. Farsz szprycujemy na jedną część ciasta, przykrywamy drugą, dokładnie dociskamy i przekrawamy radełkiem, formując 3 dosyć duże, prostokątne ravioli.
GOTUJEMY RAVIOLI
Ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez około 5-6 minut.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO PODANIA
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy wcześniej przygotowane białe części pora.
PODAJEMY DANIE
Ravioli układamy na talerzu, a po bokach dodajemy por. Na porze układamy listki koperku, następnie polewamy całość olejem porowym. Na ravioli układamy jabłka, a na nich posiekaną miętę, na koniec dajemy odrobinę oleju porowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4590,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
765,1 kcal
Tłuszcz
34,6 g
Węglowodany
91 g
Błonnik
3,2 g
Białko
21,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Minestrone z pesto z pomidorów
Minestrone to tradycyjna zupa warzywna inspirowana kuchnią Włoch. Przygotuj idealną na lato zupę z pesto z pomidorów, do tego doskonale pasuje chrupiąca bagietka.

Sałatka śledziowa à la śląskie hekele
Sałatka śledziowa, inspirowana śląskim, klasycznym daniem, to świetny pomysł na przekąskę! Sprawdź, jak przygotować to proste i pyszne danie, które może być świetnym śniadaniem, kolacją lub przekąską na imprezie.

Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
Spróbuj kofty, czyli klopsików jagnięco-wołowych! Przyprawione kminem rzymskim, podane z dipem z sera koziego z nutą świeżej mięty!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasta warzywna na kanapki
Szukasz pomysłu na lekkie kanapki pełne smaku? Kanapki z pastą warzywną z zielonego groszku, bobu i mięty to doskonała propozycja na śniadanie, lunch czy przekąskę w ciągu dnia. Delikatna słodycz groszku i bobu, przełamana orzeźwiającą nutą mięty, tworzy wyjątkowe połączenie, którego koniecznie musisz spróbować!

Racuchy na maślance
Puszyste racuchy z kawałkami jabłek prosto z termorobota MC Smart. To pyszny pomysł na słodkie śniadanie lub obiad, który przygotujesz w kilka chwil.

Puszyste racuchy z jabłkami i twarożkiem
Racuchy z jabłkami to doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek! Z miodowym twarożkiem smakują wyśmienicie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami
Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Domowe croissanty
Klasyka kuchni francuskiej w słodkiej odsłonie – najlepsze croissanty, idealne na śniadanie, przygotujecie dzięki przepisowi Pawła Małeckiego!

Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
Gratin z ziemniaków i kopru włoskiego to doskonałe połączenie smaków, które podkreśla smak pstrąga. Zobacz, jak je przygotować!