Sałatka z awokado i ogórków z szynką prosciutto • przepis • składniki • przygotowanie
Lekka sałatka skropiona przepysznym, miodowo-musztardowym sosem. Prosty, szybki i efektowny pomysł na danie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
POMIDORY KOKTAJLOWE MYJEMY
i kroimy w ćwiartki.
RUKOLĘ OCZYSZCZAMY I
rwiemy na małe kawałki.
OGÓRKA OBIERAMY.
AWOKADO KROIMY NA
pół, wyjmujemy pestkę, skórkę obieramy.
OGÓRKA I AWOKADO
kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, wszystko mieszamy.
MUSZTARDĘ, MIÓD, SKÓRKĘ
z cytryny i 1-2 łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz i oliwę mieszamy.
DODAJEMY DO SAŁATKI,
mieszamy i doprawiamy do smaku.
Z PLASTRÓW SZYNKI
formujemy małe rozety, układamy na sałatce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1059,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
264,8 kcal
Tłuszcz
20,8 g
Węglowodany
13,5 g
Błonnik
8,8 g
Białko
8,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

3 dania z awokado: lody, chlebek i makaron
Co można zrobić z awokado? Wegańskie lody czekoladowe, chlebek z awokado i pyszne spaghetti z sosem z awokado! Wszystkie przepisy zdradzi Ci Kinga Paruzel!

Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
Idealna propozycja śniadania wielkanocnego dla wegan – awokado faszerowane pastą à la jajeczną! Wypróbujcie przepis Kingi Paruzel!

Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw
Świetny pomysł na pożywny i szybki obiad – nie tylko dla małych smakoszy! Sprawdź przepis na dorsza w chrupiącej panierce podanego z lekkimi frytkami i jogurtowym sosem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Naan pizza w stylu azjatyckim
Niezwykłe minipizze na spodzie z chlebków naan. Brzmi ciekawie? I właśnie takie jest, a w dodatku pyszne i wegańskie! Sprawdź, jak smakuje naan pizza w stylu azjatyckim.

Pudding czekoladowy w słoiku
Bardzo czekoladowy deser, o bogatym smaku, inspirowany puddingiem. Pyszny przysmak, który zachwyci dzieci i dorosłych.

Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
Potrawa, która czerpie z tradycji kuchni indyjskiej. Pełne przypraw i aromatów danie do przygotowania w kilka chwil!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
Propozycja, która kusi nie tylko soczystymi barwami, ale też idealną kompozycją smaków – w sam raz na ciepłe dni!

Wegański pasztet z orzechami włoskimi
Pyszny, wegański pasztet przygotowany na bazie orzechów włoskich będzie świetnym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza to wielkanocne. Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się, jakie pyszne są roślinne zamienniki mięsa!

Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
Jaki jest buddha bowl? Pełen świeżych warzyw, aromatycznych dodatków i smaku! Podejmij się przygotowania go i poznaj nowy, świetny pomysł na lunch do pracy.