lamotek.pl

Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!

Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem

Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

imbir świeży - 0,5 łyżeczki
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
miód - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
sok z pomarańczy - 250 ml
sól - 1 łyżka
wiórki kokosowe - 45 g
sok z limonki - 1 łyżka
krewetki - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE BLACHĘ WYKŁADAMY:
papierem do pieczenia.
2.RÓWNO ROZKŁADAMY NA:
niej wiórki oraz skórkę z pomarańczy.
3.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 5 MINUT, AŻ: wiórki zaczną się rumienić.
4.UPRAŻONE WIÓRKI ORAZ:
skórkę pomarańczową przekładamy do malaksera.
5.DODAJEMY SÓL I:
całość miksujemy.
6.KREWETKI OBIERAMY (MOŻEMY:
zostawić ogonki), smarujemy oliwą z oliwek i oprószamy kokosową solą.
7.KREWETKI WRZUCAMY NA:
rozgrzaną patelnię grillową i smażymy je przez mniej więcej 3 minuty z każdej strony.
8.SOK PRZELEWAMY DO:
rondelka, dodajemy imbir i redukujemy o połowę.
9.DODAJEMY MIÓD I:
sok z limonki.
10.POŁOWĘ SYROPU PRZELEWAMY:
do szklanki, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
11.CAŁOŚĆ PRZELEWAMY DO:
garnka z pozostałym syropem i gotujemy na małym ogniu, aż dip zgęstnieje.
12.GOTOWE KREWETKI PODAJEMY:
z pomarańczowym dipem.
Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE BLACHĘ WYKŁADAMY

papierem do pieczenia.

2

RÓWNO ROZKŁADAMY NA

niej wiórki oraz skórkę z pomarańczy.

3

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 5 MINUT, AŻ: wiórki zaczną się rumienić.

4

UPRAŻONE WIÓRKI ORAZ

skórkę pomarańczową przekładamy do malaksera.

5

DODAJEMY SÓL I

całość miksujemy.

6

KREWETKI OBIERAMY (MOŻEMY

zostawić ogonki), smarujemy oliwą z oliwek i oprószamy kokosową solą.

7

KREWETKI WRZUCAMY NA

rozgrzaną patelnię grillową i smażymy je przez mniej więcej 3 minuty z każdej strony.

8

SOK PRZELEWAMY DO

rondelka, dodajemy imbir i redukujemy o połowę.

9

DODAJEMY MIÓD I

sok z limonki.

10

POŁOWĘ SYROPU PRZELEWAMY

do szklanki, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.

11

CAŁOŚĆ PRZELEWAMY DO

garnka z pozostałym syropem i gotujemy na małym ogniu, aż dip zgęstnieje.

12

GOTOWE KREWETKI PODAJEMY

z pomarańczowym dipem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

836,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

209,1 kcal

🥑

Tłuszcz

10,5 g

🌾

Węglowodany

18,4 g

🥬

Błonnik

17,7 g

💪

Białko

17,7 g

Podobne przepisy