lamotek.pl

Minestrone – zupa z makaronem • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa jarzynowa w stylu włoskim, czyli minestrone z makaronem w wykonaniu Karola Okrasy!

Minestrone – zupa z makaronem

Zupa jarzynowa w stylu włoskim, czyli minestrone z makaronem w wykonaniu Karola Okrasy!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 2 łyżki
bulion warzywny - 1,5 l
cukinia - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 1 szt.
pomidor czerwony - 6 szt.
fasola biała z puszki - 100 g
kapusta włoska - 0,25 szt.
patison - 2 szt.
seler naciowy - 100 g
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 2 łyżki
grana padano - 50 g
tymianek świeży - 2 łyżki
dynia hokkaido - 100 g
makaron muszelki - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Na małym ogniu gotujemy wywar warzywny wraz ze skórka grana padano. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm. W taka sama kostkę kroimy cukinię, paprykę, patisony i kapustę. Łodygi selera szatkujemy na kawałki. Pokrojone warzywa (z wyjątkiem pomidorów) razem z biała fasola dodajemy do wywaru i całość zagotowujemy.
2.DODAJEMY POMIDORY:
Dorzucamy pomidory razem z posiekanymi ziołami. Doprawiamy sola i pieprzem.
3.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron dodajemy do zupy. Mieszamy i rozlewamy do miseczek.
Minestrone – zupa z makaronem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Na małym ogniu gotujemy wywar warzywny wraz ze skórka grana padano. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm. W taka sama kostkę kroimy cukinię, paprykę, patisony i kapustę. Łodygi selera szatkujemy na kawałki. Pokrojone warzywa (z wyjątkiem pomidorów) razem z biała fasola dodajemy do wywaru i całość zagotowujemy.

2

DODAJEMY POMIDORY

Dorzucamy pomidory razem z posiekanymi ziołami. Doprawiamy sola i pieprzem.

3

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron dodajemy do zupy. Mieszamy i rozlewamy do miseczek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1311 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

131,1 kcal

🥑

Tłuszcz

1,9 g

🌾

Węglowodany

22,6 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

6,8 g

Podobne przepisy