Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem • przepis • składniki • przygotowanie
Ciekawy pomysł na wykorzystanie pieczywa. Prosta, kilkuskładnikowa, bardzo smaczna sałatka w stylu włoskim!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE BUŁKI KRÓTKO
podpiec na grillu, a następnie porwać na kawałki.
POMIDORY KOKTAJLOWE UMYĆ
i przekroić na pół.
DYMKI OCZYŚCIĆ I
pokroić w krążki.
SER MOZZARELLA OSĄCZYĆ
i podzielić na kawałki.
PÓŁSUSZONE POMIDORY OSĄCZYĆ,
odlewając przy tym 1 łyżkę oleju.
PRZYGOTOWANE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ
w misce.
ODLANĄ OLIWĘ POŁĄCZYĆ
z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem, umieścić w zakręcanym słoiku, zamknąć i energicznie wstrząsnąć.
DOPRAWIĆ DO SMAKU,
wymieszać z sałatką i odstawić na 20-30 minut do przegryzienia się smaków.
PRZED PODANIEM OBERWAĆ
listki bazylii.
SAŁATKĘ DOPRAWIĆ DO
smaku i wymieszać z bazylią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1248,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
312,1 kcal
Tłuszcz
13,5 g
Węglowodany
34,8 g
Błonnik
14 g
Białko
14 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ravioli z mięsem
Ravioli z różnymi nadzieniami to jeden ze specjałów kuchni włoskiej, który pokochali miłośnicy smaku na całym świecie. Jak przygotować pyszne, aromatyczne pierożki z nadzieniem z mięsa i z czym je podać? Poznaj nasz sposób na ravioli z mięsem!

Tartaletki ze szpinakiem
Prosta przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka dodatków i gotowe!

Odchudzone lasagne
Mięso mielone z kurczaka, mnóstwo warzyw i ziół – to sposób Karola Okrasy na lżejszą wersję lasagne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka Reuben
Kanapka Reuben to prawdziwy nowojorski klasyk, który łączy w sobie wyjątkowe smaki i tekstury. Soczyste pastrami, kiszona kapusta, rozpływający się ser szwajcarski i aromatyczny sos, wszystko zamknięte pomiędzy kromkami chrupiącego chleba żytniego. Przygotuj się na intensywne doznania smakowe i zrób ją razem z nami!

Pieczone szparagi à la caprese
Szukasz przepisu na błyskawiczny, wiosenny obiad? Już nie musisz! Te pieczone szparagi, podane z pomidorkami, mozzarellą mini i świeżą bazylią to danie idealne.

Gnocchi w sosie z gorgonzoli
Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Budyń migdałowy z chia
Przygotuj wegański budyń z dodatkiem domowej konfitury porzeczkowej!

Corn dog
Street food w domowym wydaniu? Tylko z przepisem Karola! Corn dog to pyszny i oryginalny pomysł na parówkę w cieście naleśnikowym – przygotuj i częstuj przyjaciół!

Placuszki z cukinii z serem halloumi MCS
Ciepły obiad czy zimna przekąska. Placuszki z cukinii z serem halloumi to pyszna letnia propozycja, pełna świeżego smaku.