lamotek.pl

Grillowany łosoś z kalafiorem • przepis • składniki • przygotowanie

Pomysł na szybkie i proste danie z grilla – łosoś z kalafiorem. Jak je zrobić? Zerknij na przepis Karola i zamień kiełbaskę na grillowaną rybę.

Grillowany łosoś z kalafiorem

Pomysł na szybkie i proste danie z grilla – łosoś z kalafiorem. Jak je zrobić? Zerknij na przepis Karola i zamień kiełbaskę na grillowaną rybę.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
łosoś filet, bez skóry - 2 szt.
sos Worcester - 1 łyżeczka
pomidor suszony - 100 g
szynka parmeńska - 30 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ząbek czosnku - 1 szt.
kalafior - 0,5 szt.
olej po suszonych pomidorach - 10 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
oregano suszone - 1 łyżeczka
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.GRILLUJEMY KALAFIOR:
Kalafior podzielony na małe różyczki przekładamy do miski i skrapiamy olejem po suszonych pomidorach. Dodajemy oregano, drobno posiekany czosnek, porwane listki bazylii, skórkę startą z cytryny, sól i pieprz.
2.MARYNUJEMY ŁOSOSIA:
Z łososia ściągamy skórę, pozostawiając warstwę tłuszczu. Posiekany czosnek ucieramy na desce z oregano, solą i olejem po suszonych pomidorach. Dodajemy sos worcestershire i obtaczamy filety w marynacie.
3.GRILLUJEMY I PODAJEMY ŁOSOSIA:
Zamarynowane filety z łososia owijamy w plastry szynki. Grillujemy ok. 2-3 minut z każdej strony.
Grillowany łosoś z kalafiorem

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GRILLUJEMY KALAFIOR

Kalafior podzielony na małe różyczki przekładamy do miski i skrapiamy olejem po suszonych pomidorach. Dodajemy oregano, drobno posiekany czosnek, porwane listki bazylii, skórkę startą z cytryny, sól i pieprz.

2

MARYNUJEMY ŁOSOSIA

Z łososia ściągamy skórę, pozostawiając warstwę tłuszczu. Posiekany czosnek ucieramy na desce z oregano, solą i olejem po suszonych pomidorach. Dodajemy sos worcestershire i obtaczamy filety w marynacie.

3

GRILLUJEMY I PODAJEMY ŁOSOSIA

Zamarynowane filety z łososia owijamy w plastry szynki. Grillujemy ok. 2-3 minut z każdej strony.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1470,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

735,1 kcal

🥑

Tłuszcz

37,2 g

🌾

Węglowodany

48,6 g

🥬

Błonnik

12,7 g

💪

Białko

56,8 g

Podobne przepisy