lamotek.pl

Sajgonki z mięsem mielonym • przepis • składniki • przygotowanie

Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami to doskonały pomysł na lunch do pracy, a także na imprezowe przekąski!

Sajgonki z mięsem mielonym

Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami to doskonały pomysł na lunch do pracy, a także na imprezowe przekąski!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
imbir świeży - 10 g
kolendra mielona - 1 szczypta
marchew - 100 g
olej - 2 łyżki
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
szafran - 1 szczypta
mięso mielone wieprzowe - 250 g
papier ryżowy - 16 szt.
ananas w puszce - 50 g
kiełki fasoli mung - 75 g
sambal oelek - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY MIĘSO MIELONE:
Dymki oczyszczamy, imbir obieramy. Drobno siekamy i podsmażamy z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą, sosem sojowym, sambal oelek, kolendrą i szafranem. Podsmażamy do zarumienienia, następnie studzimy.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU:
Marchew obieramy i kroimy w cienkie paski. Ananasa osączamy i kroimy w drobną kostkę. Kiełki myjemy, dobrze osączamy i grubo kroimy. Wszystko mieszamy z mięsem mielonym i doprawiamy do smaku.
3.ZAWIJAMY SAJGONKI:
Płaty papieru ryżowego krótko moczymy w zimnej wodzie. Lekko osączamy, układamy każdorazowo po dwa, jeden na drugim, na wilgotnej ściereczce kuchennej i nakładamy porcję farszu. Boki zwijamy nad farszem, papier ryżowy zwijamy w roladkę. Olej wlewamy na wysokość 2-3 palców na patelnię i rozgrzewamy. Sajgonki smażymy porcjami po 3-4 minuty, obracając, aż będą chrupiące i się zarumienią. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem sojowym.
Sajgonki z mięsem mielonym

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY MIĘSO MIELONE

Dymki oczyszczamy, imbir obieramy. Drobno siekamy i podsmażamy z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą, sosem sojowym, sambal oelek, kolendrą i szafranem. Podsmażamy do zarumienienia, następnie studzimy.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU

Marchew obieramy i kroimy w cienkie paski. Ananasa osączamy i kroimy w drobną kostkę. Kiełki myjemy, dobrze osączamy i grubo kroimy. Wszystko mieszamy z mięsem mielonym i doprawiamy do smaku.

3

ZAWIJAMY SAJGONKI

Płaty papieru ryżowego krótko moczymy w zimnej wodzie. Lekko osączamy, układamy każdorazowo po dwa, jeden na drugim, na wilgotnej ściereczce kuchennej i nakładamy porcję farszu. Boki zwijamy nad farszem, papier ryżowy zwijamy w roladkę. Olej wlewamy na wysokość 2-3 palców na patelnię i rozgrzewamy. Sajgonki smażymy porcjami po 3-4 minuty, obracając, aż będą chrupiące i się zarumienią. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem sojowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1387,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

173,4 kcal

🥑

Tłuszcz

7 g

🌾

Węglowodany

20 g

🥬

Błonnik

8,2 g

💪

Białko

8,2 g

Podobne przepisy