lamotek.pl

Sajgonki z ciasta francuskiego • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące ciasteczka z bakaliowym farszem a do tego pikantny sos czekoladowy na bazie chili. Intrygujący, kuszący smak.

Sajgonki z ciasta francuskiego

Chrupiące ciasteczka z bakaliowym farszem a do tego pikantny sos czekoladowy na bazie chili. Intrygujący, kuszący smak.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

papryczka chili czerwona - 1 szt.
czekolada deserowa - 100 g
ciasto francuskie - 1 szt.
mleko - 150 ml
olej słonecznikowy - 500 ml
cukier trzcinowy - 3 łyżki
jajko - 2 szt.
mięta świeża - 2 łyżki
orzech włoski - 30 g
żurawina suszona - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ GARNEK O:
średnicy 15 cm wałek ręcznik papierowy Farsz Orzechy włoskie i żurawiny drobno siekamy, wrzucamy do miski.
2.DODAJEMY CUKIER TRZCINOWY:
i 2 żółtka.
3.WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
mieszamy.
4.SAJGONKI CIASTO FRANCUSKIE:
cienko rozwałkowujemy i kroimy na prostokątne paski.
5.NA KAŻDY PASEK:
nakładamy łyżkę farszu, zwijamy sajgonki.
6.KOŃCE ZAWINIĘTYCH SAJGONEK:
smarujemy białkiem i dokładnie sklejamy ciasto tak, by farsz nie wypłynął podczas smażenia.
7.CHŁODZIMY W LODÓWCE:
15-20 minut.
8.MLEKO ZAGOTOWUJEMY, DODAJEMY:
posiekaną papryczkę i gotujemy 1-2 minuty.
9.ODCEDZAMY PAPRYCZKĘ Z:
mleka i gorącym płynem zalewamy połamaną na kawałki czekoladę.
10.MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO:
rozpuszczenia.
11.W GARNKU O:
średnicy 15 cm mocno rozgrzewamy olej (do szerszego garnka należy wlać więcej oleju, sajgonki muszą być całkowicie zanurzone podczas smażenia).
12.SMAŻYMY SAJGONKI NA:
złoty kolor, osuszamy i odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku.
13.SERWUJEMY W TOWARZYSTWIE:
sosu czekoladowego z chili w sosjerce.
14.DEKORUJEMY ORZECHAMI, ŻURAWINĄ:
i kilkoma listkami mięty.
Sajgonki z ciasta francuskiego

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ GARNEK O

średnicy 15 cm wałek ręcznik papierowy Farsz Orzechy włoskie i żurawiny drobno siekamy, wrzucamy do miski.

2

DODAJEMY CUKIER TRZCINOWY

i 2 żółtka.

3

WSZYSTKIE SKŁADNIKI

mieszamy.

4

SAJGONKI CIASTO FRANCUSKIE

cienko rozwałkowujemy i kroimy na prostokątne paski.

5

NA KAŻDY PASEK

nakładamy łyżkę farszu, zwijamy sajgonki.

6

KOŃCE ZAWINIĘTYCH SAJGONEK

smarujemy białkiem i dokładnie sklejamy ciasto tak, by farsz nie wypłynął podczas smażenia.

7

CHŁODZIMY W LODÓWCE

15-20 minut.

8

MLEKO ZAGOTOWUJEMY, DODAJEMY

posiekaną papryczkę i gotujemy 1-2 minuty.

9

ODCEDZAMY PAPRYCZKĘ Z

mleka i gorącym płynem zalewamy połamaną na kawałki czekoladę.

10

MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO

rozpuszczenia.

11

W GARNKU O

średnicy 15 cm mocno rozgrzewamy olej (do szerszego garnka należy wlać więcej oleju, sajgonki muszą być całkowicie zanurzone podczas smażenia).

12

SMAŻYMY SAJGONKI NA

złoty kolor, osuszamy i odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku.

13

SERWUJEMY W TOWARZYSTWIE

sosu czekoladowego z chili w sosjerce.

14

DEKORUJEMY ORZECHAMI, ŻURAWINĄ

i kilkoma listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4311,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1077,9 kcal

🥑

Tłuszcz

76,4 g

🌾

Węglowodany

78 g

🥬

Błonnik

5,9 g

💪

Białko

26,5 g

Podobne przepisy

Sajgonki z ciasta francuskiego - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl