Rozgrzewający napar z kurkumy i imbiru • przepis • składniki • przygotowanie
Gdy dni są coraz krótsze i chłodniejsze, przyda się naturalny rozgrzewacz! Przygotuj prosty napar z imbiru i kurkumy, a jesienny czas wypełni się wyjątkowym ciepłem.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZALEWAMY IMBIR WRZĄTKIEM
Dokładnie umyty i osuszony imbir w skórce kroimy w talarki i przekładamy do szklanki. Zalewamy wrzątkiem. Szklankę przykrywamy spodkiem lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI NAPARU
Dodajemy kurkumę startą na tarce o drobnych oczkach. Podczas ścierania używamy rękawiczek, ponieważ kurkuma silnie farbuje dłonie na żółty kolor.
MIKSUJEMY I GOTUJEMY IMBIR I KURKUMĘ
Dokładnie umyty i osuszony imbir w skórce wraz z kurkumą wkładamy do pojemnika miksującego. Składniki zalewamy wodą i miksujemy, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 9. Następnie zmiksowane składniki podgrzewamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 80°C / obroty 1.
ŁĄCZYMY NAPAR Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Do pojemnika miksującego dodajemy miód, sok z cytryny i pieprz. Całość mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 3. Przed podaniem naparu czekamy ok. 5 minut i odcedzamy go przez sitko.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
83,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
83,1 kcal
Tłuszcz
0,4 g
Węglowodany
19 g
Błonnik
0,2 g
Białko
1,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sok pomarańczowo-marchewkowo-jabłkowy z kurkumą
Pomarańcze, jabłka, marchew i kurkuma – takie połączenie nie tylko świetnie smakuje, ale także dodaje energii na cały dzień! Wypróbuj koniecznie!

Zapiekanka z makaronem i kabanosami
Ugotowany makaron w połączeniu z warzywami i kabanosami staje się wyśmienitą zapiekanką! Oczywiście z dużą ilością sera!

Kotleciki z grochu ze szpinakiem
Doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Pożywne kotleciki z grochu z dodatkiem szpinaku urozmaicą Twoje menu i zasmakują każdemu członkowi rodziny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.

Tarta z karmelizowaną gruszką
Masz ochotę na owocową tartę, ale nie masz piekarnika? Dla nas to żaden problem! Wypróbuj przepis na tartę z karmelizowaną gruszką, którą przygotujesz w beztłuszczowej frytkownicy.

Sznycel z halloumi
Takiego sznycla na pewno nie znacie! Zamiast z wieprzowiny lub kurczaka Kinga przygotowała go, panierując ser halloumi. Jest pyszny, chrupiący i podany z sałatką w greckim stylu – idealny na obiad lub kolację.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stek z polędwicy wołowej z chimichurri
Pomysł na sycący mięsny obiad prosto z grilla – połączenie kuszącej polędwicy wołowej z aromatyczną mieszanką ziół.

Tagliatelle z sosem alfredo
Klasyczny sos alfredo zyskuje na smaku dzięki kilku sekretnym składnikom wybranym przez Karola! Wypróbuj przepis i przygotuj uczę w stylu włoskim dla siebie i bliskich!

Sernikowe monoporcje z żelką mango
Sernikowe monoporcje z żelką mango, chrupiącymi ciasteczkami migdałowymi i świeżymi malinami. To idealny pomysł na wiosenny deser, który świetnie sprawdzi się np. na wielkanocnym stole.