lamotek.pl

Rozgrzewający napar z kurkumy i imbiru • przepis • składniki • przygotowanie

Gdy dni są coraz krótsze i chłodniejsze, przyda się naturalny rozgrzewacz! Przygotuj prosty napar z imbiru i kurkumy, a jesienny czas wypełni się wyjątkowym ciepłem.

Rozgrzewający napar z kurkumy i imbiru

Gdy dni są coraz krótsze i chłodniejsze, przyda się naturalny rozgrzewacz! Przygotuj prosty napar z imbiru i kurkumy, a jesienny czas wypełni się wyjątkowym ciepłem.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 300 ml
miód - 1 łyżka
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
sok z cytryny - 25 ml
kurkuma, świeża - 10 g
imbir świeży - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.ZALEWAMY IMBIR WRZĄTKIEM:
Dokładnie umyty i osuszony imbir w skórce kroimy w talarki i przekładamy do szklanki. Zalewamy wrzątkiem. Szklankę przykrywamy spodkiem lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut.
2.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI NAPARU:
Dodajemy kurkumę startą na tarce o drobnych oczkach. Podczas ścierania używamy rękawiczek, ponieważ kurkuma silnie farbuje dłonie na żółty kolor.
3.MIKSUJEMY I GOTUJEMY IMBIR I KURKUMĘ:
Dokładnie umyty i osuszony imbir w skórce wraz z kurkumą wkładamy do pojemnika miksującego. Składniki zalewamy wodą i miksujemy, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 9. Następnie zmiksowane składniki podgrzewamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 80°C / obroty 1.
4.ŁĄCZYMY NAPAR Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI:
Do pojemnika miksującego dodajemy miód, sok z cytryny i pieprz. Całość mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 3. Przed podaniem naparu czekamy ok. 5 minut i odcedzamy go przez sitko.
Rozgrzewający napar z kurkumy i imbiru

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZALEWAMY IMBIR WRZĄTKIEM

Dokładnie umyty i osuszony imbir w skórce kroimy w talarki i przekładamy do szklanki. Zalewamy wrzątkiem. Szklankę przykrywamy spodkiem lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut.

2

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI NAPARU

Dodajemy kurkumę startą na tarce o drobnych oczkach. Podczas ścierania używamy rękawiczek, ponieważ kurkuma silnie farbuje dłonie na żółty kolor.

3

MIKSUJEMY I GOTUJEMY IMBIR I KURKUMĘ

Dokładnie umyty i osuszony imbir w skórce wraz z kurkumą wkładamy do pojemnika miksującego. Składniki zalewamy wodą i miksujemy, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 9. Następnie zmiksowane składniki podgrzewamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 80°C / obroty 1.

4

ŁĄCZYMY NAPAR Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

Do pojemnika miksującego dodajemy miód, sok z cytryny i pieprz. Całość mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 3. Przed podaniem naparu czekamy ok. 5 minut i odcedzamy go przez sitko.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

83,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

83,1 kcal

🥑

Tłuszcz

0,4 g

🌾

Węglowodany

19 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

1,3 g

Podobne przepisy