lamotek.pl

Roladki z cukinii z twarogiem i szpinakiem w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Lekkie roladki z grillowanej cukinii z kremowym farszem z twarogu i szpinaku, zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym z bazylią, to świetna opcja na lekki obiad lub kolację.

Roladki z cukinii z twarogiem i szpinakiem w sosie pomidorowym

Lekkie roladki z grillowanej cukinii z kremowym farszem z twarogu i szpinaku, zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym z bazylią, to świetna opcja na lekki obiad lub kolację.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 1 szt.
ser twaróg półtłusty - 200 g
szpinak świeży - 150 g
cebula czerwona - 1 szt.
pomidory krojone z puszki - 300 g
masło - 1 łyżka
bazylia suszona - 1 łyżeczka
sól -
pieprz czarny -
parmezan tarty - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ:
Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry (najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw). Układamy na papierowym ręczniku, oprószamy solą i odstawiamy na 10 minut, by zmiękła. Osuszamy, a następnie delikatnie grillujemy na suchej patelni przez 3-4 minuty.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle do miękkości. Dodajemy szpinak i smażymy, aż zwiędnie. Studzimy. W misce łączymy twaróg z przestudzonym szpinakiem i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy na jednolitą masę.
3.GOTUJEMY SOS POMIDOROWY:
Pomidory z puszki dusimy na maśle przez 10-15 minut na małym ogniu, aż sos się zredukuje. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem.
4.ZWIJAMY I PIECZEMY ROLADKI:
Na każdy plaster cukinii nakładamy łyżkę farszu i zwijamy w roladkę. Do foremki lub naczynia wlewamy sos pomidorowy, układamy roladki i posypujemy serem. Pieczemy w airfryerze w temperaturze 180°C przez 8-10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Roladki z cukinii z twarogiem i szpinakiem w sosie pomidorowym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ

Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry (najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw). Układamy na papierowym ręczniku, oprószamy solą i odstawiamy na 10 minut, by zmiękła. Osuszamy, a następnie delikatnie grillujemy na suchej patelni przez 3-4 minuty.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle do miękkości. Dodajemy szpinak i smażymy, aż zwiędnie. Studzimy. W misce łączymy twaróg z przestudzonym szpinakiem i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy na jednolitą masę.

3

GOTUJEMY SOS POMIDOROWY

Pomidory z puszki dusimy na maśle przez 10-15 minut na małym ogniu, aż sos się zredukuje. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem.

4

ZWIJAMY I PIECZEMY ROLADKI

Na każdy plaster cukinii nakładamy łyżkę farszu i zwijamy w roladkę. Do foremki lub naczynia wlewamy sos pomidorowy, układamy roladki i posypujemy serem. Pieczemy w airfryerze w temperaturze 180°C przez 8-10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

619,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

309,8 kcal

🥑

Tłuszcz

17,1 g

🌾

Węglowodany

29,2 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

18,3 g

Podobne przepisy

Roladki z cukinii z twarogiem i szpinakiem w sosie pomidorowym - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl