lamotek.pl

Naleśniki w sosie piwnym • przepis • składniki • przygotowanie

Nieco mniej słodka odmiana słynnych naleśników crêpes suzette. Niezwykle aromatyczny sos z wykorzystaniem piwa APA, jabłka i miodu z pewnością trafi w niejedne gusta!

Naleśniki w sosie piwnym

Nieco mniej słodka odmiana słynnych naleśników crêpes suzette. Niezwykle aromatyczny sos z wykorzystaniem piwa APA, jabłka i miodu z pewnością trafi w niejedne gusta!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 1 szkl
mleko - 1 szkl
woda - 0,65 szkl
jajko - 2 szt.
olej słonecznikowy - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
piwo typu Ale - 250 ml
masło - 100 g
miód - 2 łyżki
jabłko - 1 szt.
limonka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI:
Mleko i wodę dokładnie mieszamy z jajkami. Masło roztapiamy i dodajemy wraz z mąką do ciasta. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
2.SMAŻYMY I SKŁADAMY NALEŚNIKI:
Na rozgrzanej patelni smażymy bardzo cienkie naleśniki. Każdego naleśnika składamy na cztery części w tzw. chusteczkę.
3.PODGRZEWAMY MIÓD I PIWO:
Miód podgrzewamy na patelni. Następnie dodajemy piwo i gotujemy, aż odparuje ok. ⅔ płynu.
4.ZAGĘSZCZAMY SOS:
Zimne masło kroimy w kostkę, ścieramy skórkę z połowy limonki. Tak przygotowane składniki dajemy na patelnię i od czasu do czasu mieszamy, aż sos delikatnie zgęstnieje. Następnie całość doprawiamy do smaku sokiem z limonki.
5.DODAJEMY JABŁKO:
Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do sosu i całość podgrzewamy, aż się zagotuje.
6.PODGRZEWAMY NALEŚNIKI W SOSIE:
Naleśniki układamy na patelni tak, aby były zanurzone w sosie. Obracamy je dość regularnie, aż będą ciepłe i oblepione odparowanym sosem.
7.PODAJEMY NALEŚNIKI:
Naleśniki przekładamy na talerz i podajemy jeszcze ciepłe, z ulubionymi dodatkami.
Naleśniki w sosie piwnym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI

Mleko i wodę dokładnie mieszamy z jajkami. Masło roztapiamy i dodajemy wraz z mąką do ciasta. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

2

SMAŻYMY I SKŁADAMY NALEŚNIKI

Na rozgrzanej patelni smażymy bardzo cienkie naleśniki. Każdego naleśnika składamy na cztery części w tzw. chusteczkę.

3

PODGRZEWAMY MIÓD I PIWO

Miód podgrzewamy na patelni. Następnie dodajemy piwo i gotujemy, aż odparuje ok. ⅔ płynu.

4

ZAGĘSZCZAMY SOS

Zimne masło kroimy w kostkę, ścieramy skórkę z połowy limonki. Tak przygotowane składniki dajemy na patelnię i od czasu do czasu mieszamy, aż sos delikatnie zgęstnieje. Następnie całość doprawiamy do smaku sokiem z limonki.

5

DODAJEMY JABŁKO

Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do sosu i całość podgrzewamy, aż się zagotuje.

6

PODGRZEWAMY NALEŚNIKI W SOSIE

Naleśniki układamy na patelni tak, aby były zanurzone w sosie. Obracamy je dość regularnie, aż będą ciepłe i oblepione odparowanym sosem.

7

PODAJEMY NALEŚNIKI

Naleśniki przekładamy na talerz i podajemy jeszcze ciepłe, z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2807,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1403,9 kcal

🥑

Tłuszcz

85,4 g

🌾

Węglowodany

124,1 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

24,5 g

Podobne przepisy

Naleśniki w sosie piwnym - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl