lamotek.pl

Rolada makowa • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne ciasto i bakaliowa masa to pyszna wariacja na temat tradycyjnej paschy. Twoi goście będą pod wrażeniem!

Rolada makowa

Delikatne ciasto i bakaliowa masa to pyszna wariacja na temat tradycyjnej paschy. Twoi goście będą pod wrażeniem!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 5 szt.
cukier - 160 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
mąka pszenna typ 450 - 110 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
mak - 70 g
likier amaretto - 25 ml
serek homogenizowany waniliowy - 400 g
śmietana 30% - 200 ml
bakalie - 100 g
czekoladowe jajka - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MASA Á LA:
pascha Śmietankę ubijamy na sztywno.
2.DELIKATNIE ŁĄCZYMY Z:
serkiem homogenizowanym.
3.1/4 MASY ODKŁADAMY:
i wstawiamy do lodówki.
4.POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ MIESZAMY:
z posiekanymi bakaliami oraz amaretto (alkohol można pominąć).
5.WSTAWIAMY DO:
lodówki.
6.ROLADA BIAŁKA JAJ:
oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier.
7.CAŁY CZAS MIESZAJĄC:
dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, oliwę i amaretto (alkohol można zastąpić np.
8.SOKIEM POMARAŃCZOWYM LUB:
wodą).
9.ROZSMAROWUJEMY MASĘ RÓWNOMIERNIE:
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
10.PIECZEMY 12-15 MINUT:
w temp.
11.180°C (BEZ:
termoobiegu).
12.CIASTO Z PAPIEREM:
do pieczenia przekładamy na kawałek pergaminu na blacie (ciasto powinno być przykryte pergaminem z obu stron).
13.OKRYWAMY CAŁOŚĆ CZYSTĄ,:
zwilżoną ściereczką (w ten sposób rolada będzie bardziej wilgotna), odstawiamy do wystudzenia.
14.ZDEJMUJEMY ŚCIERKĘ I:
pergamin.
15.MASĘ Z BAKALIAMI:
przekładamy równomiernie na ciasto, całość zwijamy w rulon.
16.CHŁODZIMY W LODÓWCE:
około 1 1/2 godziny.
17.ODCINAMY KOŃCÓWKI:
rolady.
18.MASĘ BEZ BAKALII:
umieszczamy w rękawie cukierniczym i szprycujemy na wierzchu rolady.
19.DEKORUJEMY BAKALIAMI ORAZ:
połówkami czekoladowych jajek.
Rolada makowa

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MASA Á LA

pascha Śmietankę ubijamy na sztywno.

2

DELIKATNIE ŁĄCZYMY Z

serkiem homogenizowanym.

3

1/4 MASY ODKŁADAMY

i wstawiamy do lodówki.

4

POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ MIESZAMY

z posiekanymi bakaliami oraz amaretto (alkohol można pominąć).

5

WSTAWIAMY DO

lodówki.

6

ROLADA BIAŁKA JAJ

oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier.

7

CAŁY CZAS MIESZAJĄC

dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, oliwę i amaretto (alkohol można zastąpić np.

8

SOKIEM POMARAŃCZOWYM LUB

wodą).

9

ROZSMAROWUJEMY MASĘ RÓWNOMIERNIE

na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

10

PIECZEMY 12-15 MINUT

w temp.

11

180°C (BEZ

termoobiegu).

12

CIASTO Z PAPIEREM

do pieczenia przekładamy na kawałek pergaminu na blacie (ciasto powinno być przykryte pergaminem z obu stron).

13

OKRYWAMY CAŁOŚĆ CZYSTĄ,

zwilżoną ściereczką (w ten sposób rolada będzie bardziej wilgotna), odstawiamy do wystudzenia.

14

ZDEJMUJEMY ŚCIERKĘ I

pergamin.

15

MASĘ Z BAKALIAMI

przekładamy równomiernie na ciasto, całość zwijamy w rulon.

16

CHŁODZIMY W LODÓWCE

około 1 1/2 godziny.

17

ODCINAMY KOŃCÓWKI

rolady.

18

MASĘ BEZ BAKALII

umieszczamy w rękawie cukierniczym i szprycujemy na wierzchu rolady.

19

DEKORUJEMY BAKALIAMI ORAZ

połówkami czekoladowych jajek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5002 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

250,1 kcal

🥑

Tłuszcz

12,9 g

🌾

Węglowodany

24,5 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy