lamotek.pl

Wegańska sałatka wielowarzywna • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej – wypróbuj przepis Kingi!

Wegańska sałatka wielowarzywna

Klasyczna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej – wypróbuj przepis Kingi!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
groszek konserwowy - 70 g
jabłko czerwone - 1 szt.
ogórek kiszony - 4 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
marchew - 2 szt.
musztarda - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
seler - 0,5 szt.
sól - 1 szczypta
świeży koperek - 1 łyżeczka
majonez wegański - 240 g
ziemniak - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY WARZYWA:
Marchew, ziemniaki, pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w równą kostkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut. Co jakiś czas warzywa możemy przemieszać. Upieczone warzywa odstawiamy do wystudzenia.
2.KROIMY POZOSTAŁE DODATKI:
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. W równą kostkę kroimy również kiszone ogórki oraz cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Do dużej miski wsypujemy upieczone i przestudzone warzywa oraz resztę pokrojonych składników. Dodajemy majonez, groszek, musztardę, sól, pieprz oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Opcjonalnie sałatkę możemy doprawić czarną solą.
Wegańska sałatka wielowarzywna

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY WARZYWA

Marchew, ziemniaki, pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w równą kostkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut. Co jakiś czas warzywa możemy przemieszać. Upieczone warzywa odstawiamy do wystudzenia.

2

KROIMY POZOSTAŁE DODATKI

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. W równą kostkę kroimy również kiszone ogórki oraz cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Do dużej miski wsypujemy upieczone i przestudzone warzywa oraz resztę pokrojonych składników. Dodajemy majonez, groszek, musztardę, sól, pieprz oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Opcjonalnie sałatkę możemy doprawić czarną solą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2130,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

532,7 kcal

🥑

Tłuszcz

45,8 g

🌾

Węglowodany

29,4 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

4,1 g

Podobne przepisy