lamotek.pl

Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru • przepis • składniki • przygotowanie

Ten przepis Pawła Małeckiego musi u Was zagościć! Wegańska tarta o wyrazistym orzechowym smaku bez dodatkowego cukru!

Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru

Ten przepis Pawła Małeckiego musi u Was zagościć! Wegańska tarta o wyrazistym orzechowym smaku bez dodatkowego cukru!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

daktyle suszone - 400 g
woda - 200 ml
kakao - 1 łyżeczka
płatki owsiane - 100 g
wanilia - 6 g
masło orzechowe - 150 g
napój sojowy - 350 ml
orzechy arachidowe - 150 g
masa daktylowa - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DAKTYLOWĄ:
Namoczone daktyle przekładamy do misy blendera i miksujemy je na gładką jednolitą masę. Wodę z daktyli odstawiamy na bok.
2.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TARTY:
Do dużej miski przekładamy pastę z orzechów arachidowych, kakao, 100 g masy daktylowej. Mielemy płatki owsiane i dodajemy do miski. Całość mieszamy szpatułką. Jeśli spód będzie zbyt suchy – dodajemy wodę z daktyli.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ:
Napój sojowy przelewamy do garnka i podgrzewamy. Laski wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i wrzucamy je do napoju. Gdy napój się zagotuje, dodajemy płatki owsiane. Chwilę mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
4.DEKORUJEMY TARTĘ:
Na wierzch tarty wykładamy orzeszki ziemne i lekko je dociskamy. Pozostałą masę daktylową przekładamy do worka cukierniczego i ozdabiamy nią tartę.
Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DAKTYLOWĄ

Namoczone daktyle przekładamy do misy blendera i miksujemy je na gładką jednolitą masę. Wodę z daktyli odstawiamy na bok.

2

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TARTY

Do dużej miski przekładamy pastę z orzechów arachidowych, kakao, 100 g masy daktylowej. Mielemy płatki owsiane i dodajemy do miski. Całość mieszamy szpatułką. Jeśli spód będzie zbyt suchy – dodajemy wodę z daktyli.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Napój sojowy przelewamy do garnka i podgrzewamy. Laski wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i wrzucamy je do napoju. Gdy napój się zagotuje, dodajemy płatki owsiane. Chwilę mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

4

DEKORUJEMY TARTĘ

Na wierzch tarty wykładamy orzeszki ziemne i lekko je dociskamy. Pozostałą masę daktylową przekładamy do worka cukierniczego i ozdabiamy nią tartę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6251,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

390,7 kcal

🥑

Tłuszcz

17,3 g

🌾

Węglowodany

48,2 g

🥬

Błonnik

11,9 g

💪

Białko

11,9 g

Podobne przepisy

Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl