Pad thai z krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli chcesz przemycić smaki Tajlandii do swojego codziennego menu, nasz pad thai z krewetkami będzie strzałem w dziesiątkę! To aromatyczne, lekko słodko-kwaśne danie z nutą ostrości zachwyca bogactwem smaków i tekstur. Sprawdź nasz prosty przepis i przygotuj autentyczny pad thai w zaciszu swojej kuchni!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SOS
W miseczce łączymy wszystkie składniki. Wyciskamy sok z limonki. Dodajemy posiekany czosnek oraz papryczkę chili. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia się smaków.
PRZYGOTOWUJEMY MAKARON
Gotujemy makaron ryżowy w osolonej wodzie przez około 4 minuty. Następnie przekładamy go na durszlak, przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy.
PRZYGOTOWUJEMY PODSTAWĘ DANIA
Drobno siekamy czosnek i imbir, a tofu kroimy w małą kostkę. Krewetki dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Warzywa i tofu odkładamy do osobnej miski.
SMAŻYMY KREWETKI I TOFU
Rozgrzewamy olej na dużej patelni, wrzucamy czosnek z imbirem i smażymy chwilę. Dodajemy krewetki oraz tofu i podsmażamy je przez około 4–5 minut, aż krewetki się zarumienią.
WBIJAMY JAJKA
Na patelnię dodajemy jajka i energicznie mieszamy, aż się zetną i połączą z resztą składników.
DODAJEMY MAKARON I WARZYWA
Wrzucamy makaron ryżowy do reszty składników, mieszamy, a następnie dokładamy pokrojoną dymkę oraz kiełki fasoli mung. Wszystko razem podsmażamy przez 2-3 minuty.
FINALNE SMAŻENIE Z SOSEM
Na koniec wlewamy wcześniej przygotowany sos i całość smażymy jeszcze 4-5 minuty, aż składniki dokładnie się połączą. Gotowe pad thai z krewetkami posypujemy siekanymi orzeszkami oraz kolendrą i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2073 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
691 kcal
Tłuszcz
34,7 g
Węglowodany
61 g
Błonnik
2,4 g
Białko
36,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tajskie szaszłyki z indyka
Idealne zarówno w sezonie grillowym, jak i poza nim! Szaszłyki z indyka z aromatyczną nutą tajskich przypraw! Spróbuj koniecznie!

Szaszłyki z klopsików po tajsku
Spróbuj klopsików na ostro! W formie szaszłyków smakują i wyglądają doskonale!

Zupa Tom Yum
Zupa Tom Yum to klasyczne danie kuchni tajskiej, które słynie z wyrazistego, pikantno-kwaśnego smaku. Jest to aromatyczna zupa, której w oryginale głównymi składnikami są trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kaffir oraz chili. Tom Yum często serwuje się z krewetkami lub kurczakiem. Poznajcie nasz przepis na zupę Tom Yum, której smak pozwala przenieść się do serca Tajlandii!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
Intrygujące połączenie owoców morza, mięsa i warzyw, czyli pyszne pulpeciki krewetkowo-wieprzowe, podawane z sałatką.

Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
Sycące, szwedzkie klopsiki z pysznym, kremowym sosem śmietanowym – tym razem w wersji wegańskiej! Wykorzystaj ten prosty przepis, by przygotować obiad dla całej rodziny.

Kotlety rybne ze szczypiorkiem
Pyszne i delikatne kotleciki uformowane z mięsa mielonego z ryby. Najlepiej smakują z dipem śmietanowym i szczypiorkiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ekspresowa pizza domowa
Karol Okrasa zna przepis na ekspresową pizzę! Na chrupiącym spodzie, z gęstym sosem pomidorowym z nutą bazylii i oczywiście dużą porcją mozzarelli.

Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
Dodatek do kanapek, który świetni sprawdzi się na pikniku? Przygotuj mięsny pasztet z aromatycznymi ziołami i sosem chutney z pomidorów i papai!

Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami
Soczyste szaszłyki, pieczone ziemniaczki i grillowane szparagi – oto tajemnica udanego przyjęcia grillowego!