lamotek.pl

Racuchy ze szpinakiem i kozim serem • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na sycące śniadanie? Wypróbuj przepis na doskonałe racuchy ze szpinakiem i serem kozim!

Racuchy ze szpinakiem i kozim serem

Szukasz pomysłu na sycące śniadanie? Wypróbuj przepis na doskonałe racuchy ze szpinakiem i serem kozim!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 250 g
mąka żytnia - 50 g
pieprz biały - 1 szczypta
pomidorki koktajlowe - 100 g
curry - 1 łyżeczka
ser kozi - 100 g
sól - 1 szczypta
Szpinak Baby - 500 g
ziemniak - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.Robimy ciasto:
Przestudzone purée z ziemniaków wykładamy na blat lub stolnicę. Dodajemy jednakową ilość mąki pszennej i żytniej – ilość mąki dopasowujemy do wilgotności ziemniaków. Dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Szybko zagniatamy ciasto do połączenia się składników.
2.Smażymy racuchy:
Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i układamy racuchy. Smażymy na złoty kolor. Racuchy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3.Dodajemy pomidorki do szpinaku:
Ząbek czosnku siekamy w plastry. Pomidory koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Szpinak myjemy, osuszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę. Podprażamy czosnek, dodajemy szpinak. Doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową. Chwilę prażymy, a następnie wyłączamy ogień pod patelnią i pozwalamy szpinakowi zmniejszyć objętość. Dodajemy pomidory.
4.Zapiekamy racuszki ze szpinakiem i serem kozim:
Połowę sera koziego kroimy w paski. Resztę plastrów dopasowujemy wielkością do racucha. Plastry sera nakładamy na racuchy, a na nie szpinak z pomidorami. Na wierzchu układamy paski sera.
Racuchy ze szpinakiem i kozim serem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Robimy ciasto

Przestudzone purée z ziemniaków wykładamy na blat lub stolnicę. Dodajemy jednakową ilość mąki pszennej i żytniej – ilość mąki dopasowujemy do wilgotności ziemniaków. Dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Szybko zagniatamy ciasto do połączenia się składników.

2

Smażymy racuchy

Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i układamy racuchy. Smażymy na złoty kolor. Racuchy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3

Dodajemy pomidorki do szpinaku

Ząbek czosnku siekamy w plastry. Pomidory koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Szpinak myjemy, osuszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę. Podprażamy czosnek, dodajemy szpinak. Doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową. Chwilę prażymy, a następnie wyłączamy ogień pod patelnią i pozwalamy szpinakowi zmniejszyć objętość. Dodajemy pomidory.

4

Zapiekamy racuszki ze szpinakiem i serem kozim

Połowę sera koziego kroimy w paski. Resztę plastrów dopasowujemy wielkością do racucha. Plastry sera nakładamy na racuchy, a na nie szpinak z pomidorami. Na wierzchu układamy paski sera.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1980,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

495,2 kcal

🥑

Tłuszcz

10,5 g

🌾

Węglowodany

78,6 g

🥬

Błonnik

20,7 g

💪

Białko

20,7 g

Podobne przepisy