lamotek.pl

Pyry z gzikiem • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!

Pyry z gzikiem

Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 6 szt.
ser twaróg półtłusty - 250 g
śmietana 18% - 200 g
boczek - 125 g
tofu - 180 g
wegański jogurt kokosowy - 160 g
czosnek główka - 1 ząbek
cebula czerwona - 1 szt.
szczypiorek - 1 pęczek
bakłażan - 0,5 szt.
sos sojowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
syrop klonowy - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
sól -
pieprz czarny -
olej lniany -
świeży koperek -
natka pietruszki -

Instrukcje przygotowania

1.ZIEMNIAKI ZIEMNIAKI MYJEMY,:
wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości.
2.PYRY Z GZIKIEM:
I BOCZKIEM Do miski przekładamy twaróg, dodajemy śmietanę.
3.CZERWONĄ CEBULĘ KROIMY:
w drobną kostkę.
4.SZCZYPIOREK I CZOSNEK:
drobno siekamy. SKŁADNIKI PRZEKŁADAMY DO: miski.
5.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ:
i pieprzem.
6.MIESZAMY WIDELCEM, ROZGNIATAJĄC:
przy tym twaróg.
7.NA ROZGRZANĄ SUCHĄ:
patelnię wykładamy boczek i zarumieniamy, od czasu do czasu mieszając.
8.BOCZEK WYKŁADAMY NA:
ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
9.CIEPŁE ZIEMNIAKI PRZEKRAWAMY:
na pół, wykładamy na nie gzik i boczek.
10.CAŁOŚĆ OPRÓSZAMY PIEPRZEM:
i skrapiamy olejem lnianym.
11.DEKORUJEMY ŚWIEŻĄ:
pietruszką.
12.PYRY Z GZIKIEM:
Z TOFU I BOCZKIEM Z BAKŁAŻANA Tofu wkładamy między kawałki ręcznika papierowego i mocno odciskamy z płynu.
13.NASTĘPNIE TOFU POKROJONE:
w kostkę przekładamy do miski.
14.DODAJEMY JOGURT KOKOSOWY,:
czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany szczypiorek i sok z cytryny. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
15.DO DUŻEJ MISKI:
przelewamy sos sojowy, oliwę z oliwek, syrop klonowy i sok z cytryny. DOPRAWIAMY WĘDZONĄ: papryką.
16.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
17.BAKŁAŻANA KROIMY W:
plastry o grubości ok. 3 MM. PLASTRY OBFICIE OPRÓSZAMY: solą.
18.ODKŁADAMY NA 10:
minut, aż warzywo puści sok. RĘCZNIKIEM KUCHENNYM WYCIERAMY: sok.
19.PLASTRY KROIMY W:
paski i wkładamy kolejno do marynaty.
20.BAKŁAŻANA WYKŁADAMY NA:
rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu.
21.PRAŻYMY OK.:
5 MINUT Z: każdej strony na średnim ogniu.
22.ŚCIĄGAMY Z PATELNI:
i wykładamy na ręcznik papierowy.
23.CIEPŁE ZIEMNIAKI PRZEKRAWAMY:
na pół, wykładamy wegański gzik i plastry bekonu z bakłażana.
24.CAŁOŚĆ OPRÓSZAMY PIEPRZEM:
i skrapiamy olejem lnianym. DEKORUJEMY ŚWIEŻYM: koperkiem.
Pyry z gzikiem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZIEMNIAKI ZIEMNIAKI MYJEMY,

wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości.

2

PYRY Z GZIKIEM

I BOCZKIEM Do miski przekładamy twaróg, dodajemy śmietanę.

3

CZERWONĄ CEBULĘ KROIMY

w drobną kostkę.

4

SZCZYPIOREK I CZOSNEK

drobno siekamy. SKŁADNIKI PRZEKŁADAMY DO: miski.

5

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ

i pieprzem.

6

MIESZAMY WIDELCEM, ROZGNIATAJĄC

przy tym twaróg.

7

NA ROZGRZANĄ SUCHĄ

patelnię wykładamy boczek i zarumieniamy, od czasu do czasu mieszając.

8

BOCZEK WYKŁADAMY NA

ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

9

CIEPŁE ZIEMNIAKI PRZEKRAWAMY

na pół, wykładamy na nie gzik i boczek.

10

CAŁOŚĆ OPRÓSZAMY PIEPRZEM

i skrapiamy olejem lnianym.

11

DEKORUJEMY ŚWIEŻĄ

pietruszką.

12

PYRY Z GZIKIEM

Z TOFU I BOCZKIEM Z BAKŁAŻANA Tofu wkładamy między kawałki ręcznika papierowego i mocno odciskamy z płynu.

13

NASTĘPNIE TOFU POKROJONE

w kostkę przekładamy do miski.

14

DODAJEMY JOGURT KOKOSOWY,

czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany szczypiorek i sok z cytryny. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

15

DO DUŻEJ MISKI

przelewamy sos sojowy, oliwę z oliwek, syrop klonowy i sok z cytryny. DOPRAWIAMY WĘDZONĄ: papryką.

16

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

17

BAKŁAŻANA KROIMY W

plastry o grubości ok. 3 MM. PLASTRY OBFICIE OPRÓSZAMY: solą.

18

ODKŁADAMY NA 10

minut, aż warzywo puści sok. RĘCZNIKIEM KUCHENNYM WYCIERAMY: sok.

19

PLASTRY KROIMY W

paski i wkładamy kolejno do marynaty.

20

BAKŁAŻANA WYKŁADAMY NA

rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu.

21

PRAŻYMY OK.

5 MINUT Z: każdej strony na średnim ogniu.

22

ŚCIĄGAMY Z PATELNI

i wykładamy na ręcznik papierowy.

23

CIEPŁE ZIEMNIAKI PRZEKRAWAMY

na pół, wykładamy wegański gzik i plastry bekonu z bakłażana.

24

CAŁOŚĆ OPRÓSZAMY PIEPRZEM

i skrapiamy olejem lnianym. DEKORUJEMY ŚWIEŻYM: koperkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2182,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

545,6 kcal

🥑

Tłuszcz

33,6 g

🌾

Węglowodany

40,2 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

23,6 g

Podobne przepisy