lamotek.pl

Purée z pieczonych ziemniaków • przepis • składniki • przygotowanie

Kremowe purée z pieczonych ziemniaków z dodatkiem aromatycznego czosnku z pewnością pokochasz, tak jak my! Wypróbuj przepis Kingi!

Purée z pieczonych ziemniaków

Kremowe purée z pieczonych ziemniaków z dodatkiem aromatycznego czosnku z pewnością pokochasz, tak jak my! Wypróbuj przepis Kingi!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 6 szt.
czosnek główka - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
masło - 100 g
mleko - 150 ml
sól - 1 łyżka
natka pietruszki - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki szorujemy, osuszamy. Skrapiamy oliwą i oprószamy obficie solą. Czosnek przekrawamy na pół i wraz z ziemniakami przekładamy na blachę. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C z funkcją termoobiegu na 40 minut. Ziemniaki mają być po upieczeniu tak miękkie, że z łatwością wbijemy w nie nóż.
2.PRZYGOTOWUJEMY PURÉE:
Ziemniaki studzimy, następnie przekrawamy na pół i za pomocą wyjmujemy ze skórki. Przekładamy obrane ziemniaki do miski i dodajemy wyciśnięty z łupinek pieczony czosnek. Dodajmy masło oraz ciepłe mleko – całość ugniatamy na purée o gładkiej, aksamitnej konsystencji.
3.PODAJEMY:
Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Purée z pieczonych ziemniaków

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki szorujemy, osuszamy. Skrapiamy oliwą i oprószamy obficie solą. Czosnek przekrawamy na pół i wraz z ziemniakami przekładamy na blachę. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C z funkcją termoobiegu na 40 minut. Ziemniaki mają być po upieczeniu tak miękkie, że z łatwością wbijemy w nie nóż.

2

PRZYGOTOWUJEMY PURÉE

Ziemniaki studzimy, następnie przekrawamy na pół i za pomocą wyjmujemy ze skórki. Przekładamy obrane ziemniaki do miski i dodajemy wyciśnięty z łupinek pieczony czosnek. Dodajmy masło oraz ciepłe mleko – całość ugniatamy na purée o gładkiej, aksamitnej konsystencji.

3

PODAJEMY

Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1322,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

330,6 kcal

🥑

Tłuszcz

23,4 g

🌾

Węglowodany

25,1 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

4,7 g

Podobne przepisy