Lamingtony • przepis • składniki • przygotowanie
Lamingtony to klasyczny australijski deser, który zdobył serca smakoszy na całym świecie. Te pyszne kostki z biszkoptu, obtoczone w czekoladowej polewie i obsypane wiórkami kokosowymi, stanowią doskonałą przekąskę. Przygotowanie lamingtonów wcale nie jest trudne i nie wymaga wielu składników, co czyni je świetnym pomysłem na bardziej budżetowy deser. Jak je zrobić? Poznajcie nasz przepis!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESIEWAMY MĄKĘ Z PROSZKIEM
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia do mniejszej miseczki.
MIKSUJEMY CUKIER Z MASŁEM
W dużej misce łączymy ze sobą masło oraz oba cukry. Miksujemy na najwyższych obrotach.
DODAJEMY JAJKA
Wbijamy jajka do maślanej masy kolejno, cały czas miksując.
DODAJEMY MLEKO I MĄKĘ
Do miski z mąką dodajemy połowę porcji mleka i zmniejszamy obroty miksera. Miksujemy całość i dodajemy połowę porcji mąki. Miksujemy. Czynność powtarzamy i miksujemy do momentu połączenia się składników. Miskę po mące myjemy i osuszamy.
PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ
Formę smarujemy masłem i delikatnie podsypujemy mąką. Przelewamy do niej ciasto i wyrównujemy.
PIECZEMY BISZKOPT
Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
ŁĄCZYMY CUKIER Z KAKAO
W szklanej misce łączymy cukier puder wraz z kakao.
WYCIĄGAMY BISZKOPT Z PIECA
Wyciągamy upieczony biszkopt z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na 15 minut. Potem odwracamy formę do góry dnem i pozostawiamy ciasto na kolejne 10 minut.
KROIMY CIASTO
Delikatnie podważamy biszkopt z wszystkich stron. Odcinamy brzegi i wierzchnią część ciasta, aby odsłonić miękką część biszkoptu. Kroimy go na kawałki — powinno wyjść ich ok. 16.
PODGRZEWAMY MLEKO Z MASŁEM
Mleko oraz masło wkładamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy. Przelewamy do mniejszego naczynia, a do rondelka wlewamy wodę i gotujemy ją.
DODAJEMY MLEKO DO KAKAO
Powoli wlewamy mleko z masłem do cukru wymieszanego z kakao i mieszamy trzepaczką, aż do połączenia. Ustawiamy miskę nad rondelkiem z wodą, aby cały czas podgrzewać masę w tzw. kąpieli wodnej.
WYSYPUJEMY WIÓRKI
Rozkładamy na blacie papier do pieczenia, a następnie wysypujemy na niego wiórki kokosowe.
MOCZYMY BISZKOPT W POLEWIE
Używając patyczków lub widelców moczymy każdą kostkę w polewie, a potem obtaczamy w wiórkach. Kostkę odkładamy na kratkę do studzenia, a potem powtarzamy czynność, aż wszystkie kostki będą pokryte polewą i wiórkami.
SERWUJEMY LAMINGTONY
Gdy polewa przestygnie i stwardnieje, lamingtony przekładamy na talerz i podajemy gościom.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3518,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
219,9 kcal
Tłuszcz
13,8 g
Węglowodany
28,2 g
Błonnik
0,4 g
Białko
3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Biszkopty - przepis na domowe biszkopciki
Domowe biszkopciki to pyszne i delikatne ciasteczka, które zachwycają swoją puszystością i subtelnym smakiem. Nasz prosty przepis pozwala stworzyć proste i smaczne przekąski bez sztucznych dodatków. Biszkopciki doskonale sprawdzają się samodzielnie, jak i jako dodatek do kawy czy baza do bardziej wyrafinowanych deserów.

Ravioli z surimi i olejem porowym
Czy z paluszków surimi da się przygotować wykwintne danie restauracyjne! Orson udowadnia, że tak! Spróbuj ravioli z farszem z surimi z dodatkiem oleju porowego.

Grillowany łosoś w sosie śmietanowo – szafranowym
Jeżeli uwielbiasz łososia, wypróbuj koniecznie przepis na grillowaną rybę w delikatnym sosie śmietanowo-szafranowym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
Lekka i zdrowa propozycja dania z rusztu. Marynata z octu balsamicznego i ziół gwarantuje jego niepowtarzalny smak.

Ciasto gryczano-jogurtowe
Upiecz gryczany biszkopt i przełóż go domową konfiturą z suszonych żurawin. Do tego jogurt naturalny i świeże owoce!

Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem. Prosty przepis. Deser na każdą okazję!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!

Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą
Smaczne ciasto o fantazyjnym kształcie - zainspiruj się przepisem Pawła Małeckiego!

Dorada z grilla z sosem cytrynowym
Smażona na maśle dorada smakuje wyśmienicie w towarzystwie soku z cytryny i delikatnego, kremowego sosu na bazie wina.