lamotek.pl

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków • przepis • składniki • przygotowanie

Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które jada się z dodatkiem różnorodnych sosów na bazie grzybów, śmietany, pomidorów, a nawet wina. Chociaż wszystkie wymienione połączenia smakują wyśmienicie, to jest jeden sos, który zasługuje na szczególną uwagę – sos pomidorowy. Jak zrobić aromatyczny sos pomidorowy do gołąbków? Z przyjemnością zdradzimy Ci przepis!

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków

Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które jada się z dodatkiem różnorodnych sosów na bazie grzybów, śmietany, pomidorów, a nawet wina. Chociaż wszystkie wymienione połączenia smakują wyśmienicie, to jest jeden sos, który zasługuje na szczególną uwagę – sos pomidorowy. Jak zrobić aromatyczny sos pomidorowy do gołąbków? Z przyjemnością zdradzimy Ci przepis!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

passata pomidorowa - 450 ml
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 30 ml
cukier - 4 g
oregano suszone - 1,5 g
sól - 2 g
pieprz czarny - 1 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Obierz cebulę i czosnek, a potem posiekaj drobno. Rozgrzej oliwę na patelni.
2.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę oraz czosnek i podsmażaj, aż staną się szkliste.
3.DODAJEMY POMIDORY I PRZYPRAWY:
Do warzyw dodaj passatę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.
4.DUSIMY SOS:
Zmniejsz delikatnie ogień pod patelnią, a potem duś wszystkie składniki pod przykryciem przez 10-15 minut. Co jakiś czas mieszaj i sprawdzaj, czy sos się nie przypala. Po ugotowaniu zostaw sos do delikatnego przestygnięcia.
Przepis na sos pomidorowy do gołąbków

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Obierz cebulę i czosnek, a potem posiekaj drobno. Rozgrzej oliwę na patelni.

2

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę oraz czosnek i podsmażaj, aż staną się szkliste.

3

DODAJEMY POMIDORY I PRZYPRAWY

Do warzyw dodaj passatę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.

4

DUSIMY SOS

Zmniejsz delikatnie ogień pod patelnią, a potem duś wszystkie składniki pod przykryciem przez 10-15 minut. Co jakiś czas mieszaj i sprawdzaj, czy sos się nie przypala. Po ugotowaniu zostaw sos do delikatnego przestygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

419,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

209,9 kcal

🥑

Tłuszcz

9,8 g

🌾

Węglowodany

22,1 g

🥬

Błonnik

8,7 g

💪

Białko

4,9 g

Podobne przepisy

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl