lamotek.pl

Marry me chickpeas – ciecierzyca w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Mówi się „przez żołądek do serca”. Jeśli wierzyć historii tego viralowego dania, to właśnie klucz do serca Waszego przyszłego wybranka, czy Waszej przyszłej wybranki.

Marry me chickpeas – ciecierzyca w sosie pomidorowym

Mówi się „przez żołądek do serca”. Jeśli wierzyć historii tego viralowego dania, to właśnie klucz do serca Waszego przyszłego wybranka, czy Waszej przyszłej wybranki.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwa z oliwek - 2 łyżki
masło - 1 łyżka
szalotka - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
krojone suszone pomidory z kaparami w oleju - 140 g
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
bazylia suszona - 0,5 łyżeczki
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
ciecierzyca konserwowa - 400 g
bulion warzywny - 350 ml
piramidka smaku do zupy pomidorowej - 1 szt.
szpinak świeży - 2 garście
śmietana 30% - 125 ml
bagietka - 1 szt.
bazylia świeża -
ser twardy długodojrzewający, tarty -
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CEBULKĘ:
Drobno siekamy czosnek i szalotkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy masło. Następnie szklimy szalotkę. Odstawiamy patelnię na bok, by nie spalić cebulki.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i dodajemy wraz z czosnkiem na patelnię, ponownie podsmażamy przez około 2 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: wędzoną paprykę, bazylię i oregano.
3.DODAJEMY CIECIERZYCĘ:
Ciecierzycę odsączamy i chwilę podsmażamy z pozostałymi składnikami. Następnie na patelnię wlewamy bulion i dodajemy piramidkę do zupy pomidorowej. Całość gotujemy, aż sos się delikatnie zredukuje.
4.DODAJEMY SZPINAK I ŚMIETANKĘ:
Na patelnię dodajemy szpinak i wlewamy śmietanę. Jeszcze chwilę podsmażamy całość. Na koniec wyjmujemy z niego piramidkę smaku i całość doprawiamy solą i pieprzem.
5.PODAJEMY DANIE:
Bagietkę kroimy na kromki i podsmażamy z obu stron na suchej patelni. Bazylię siekamy. Danie przekładamy na talerze, oprószamy serem oraz bazylią i podajemy z grzankami z bagietki.
Marry me chickpeas – ciecierzyca w sosie pomidorowym

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CEBULKĘ

Drobno siekamy czosnek i szalotkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy masło. Następnie szklimy szalotkę. Odstawiamy patelnię na bok, by nie spalić cebulki.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i dodajemy wraz z czosnkiem na patelnię, ponownie podsmażamy przez około 2 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: wędzoną paprykę, bazylię i oregano.

3

DODAJEMY CIECIERZYCĘ

Ciecierzycę odsączamy i chwilę podsmażamy z pozostałymi składnikami. Następnie na patelnię wlewamy bulion i dodajemy piramidkę do zupy pomidorowej. Całość gotujemy, aż sos się delikatnie zredukuje.

4

DODAJEMY SZPINAK I ŚMIETANKĘ

Na patelnię dodajemy szpinak i wlewamy śmietanę. Jeszcze chwilę podsmażamy całość. Na koniec wyjmujemy z niego piramidkę smaku i całość doprawiamy solą i pieprzem.

5

PODAJEMY DANIE

Bagietkę kroimy na kromki i podsmażamy z obu stron na suchej patelni. Bazylię siekamy. Danie przekładamy na talerze, oprószamy serem oraz bazylią i podajemy z grzankami z bagietki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1736,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

434,1 kcal

🥑

Tłuszcz

19,5 g

🌾

Węglowodany

50,5 g

🥬

Błonnik

11,5 g

💪

Białko

13,3 g

Podobne przepisy