lamotek.pl

Fondant z malinami • przepis • składniki • przygotowanie

Idealnie wilgotny fondant czekoladowy z delikatnym sosem malinowym to wykwintny deser, który zachwyci Twoich gości. Przygotujesz go łatwo z termorobotem MC Smart!

Fondant z malinami

Idealnie wilgotny fondant czekoladowy z delikatnym sosem malinowym to wykwintny deser, który zachwyci Twoich gości. Przygotujesz go łatwo z termorobotem MC Smart!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada deserowa >70% kakao - 200 g
cukier drobny - 160 g
masło - 160 g
mąka pszenna typ 450 - 45 g
jajko - 3 szt.
cukier puder - 80 g
malina - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIAMY CZEKOLADĘ:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski termorobota MC Smart wrzucamy czekoladę i rozdrabniamy,używając programu „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 5. Za pomocą łopatki zgarniamy czekoladę ze ścianek na dno misy.
2.ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ:
Do misy z czekoladą dodajemy masło oraz cukier. Produkty roztapiamy i mieszamyprzy użyciu programu „własne ustawienia” / temperatura: 55°C / czas: 6 minut / obroty: 2.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA FONDANT:
Do czekoladowej masy dodajemy jajka i mąkę. Mieszamy wszystko,używając programu „własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 3. Następnie ze ścian miski zgarniamy masę łopatką i ponownie mieszamy przyużyciu programu „własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 3.
4.PIECZEMY FONDANT:
Przygotowaną masę przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 175°C przez ok. 28-30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy fondant z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS MALINOWY:
Do czystej misy termorobota MC Smart wrzucamy maliny oraz cukier puder. Miksujemy,używając programu „własne ustawienia” / czas: 25 sekund / obroty: 5. Gotowy sos przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek.
6.PODAJEMY FONDANT:
Fondant podajemy z sosem i dekorujemy świeżymi malinami.
Fondant z malinami

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIAMY CZEKOLADĘ

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski termorobota MC Smart wrzucamy czekoladę i rozdrabniamy,używając programu „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 5. Za pomocą łopatki zgarniamy czekoladę ze ścianek na dno misy.

2

ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ

Do misy z czekoladą dodajemy masło oraz cukier. Produkty roztapiamy i mieszamyprzy użyciu programu „własne ustawienia” / temperatura: 55°C / czas: 6 minut / obroty: 2.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA FONDANT

Do czekoladowej masy dodajemy jajka i mąkę. Mieszamy wszystko,używając programu „własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 3. Następnie ze ścian miski zgarniamy masę łopatką i ponownie mieszamy przyużyciu programu „własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 3.

4

PIECZEMY FONDANT

Przygotowaną masę przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 175°C przez ok. 28-30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy fondant z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS MALINOWY

Do czystej misy termorobota MC Smart wrzucamy maliny oraz cukier puder. Miksujemy,używając programu „własne ustawienia” / czas: 25 sekund / obroty: 5. Gotowy sos przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek.

6

PODAJEMY FONDANT

Fondant podajemy z sosem i dekorujemy świeżymi malinami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3763,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

537,6 kcal

🥑

Tłuszcz

30,4 g

🌾

Węglowodany

60,6 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

5,8 g

Podobne przepisy