Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym • przepis • składniki • przygotowanie
Wykwintne danie czerpiące z tradycji kuchni polskiej. Jego smak zachwyca najbardziej wymagające podniebienia.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ
naczynie żaroodporne blachę i papier do pieczenia Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C (termoobieg) Przygotowanie Nieobraną ale umytą cebulę przekładamy na suchą, rozgrzaną patelnię grillową.
PODPIEKAMY 3 MINUTY,
obracamy na drugą stronę.
CEBULE PRZEKŁADAMY DO
naczynia zaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C na 20 minut.
POLĘDWICZKI OBTACZAMY W
grubo mielonym lub rozbitym pieprzu (delikatnie, żeby nie były zbyt pikantne).
NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ
dodajemy niewielką ilość oleju rzepakowego obsmażamy polędwiczki z każdej strony.
PRZESMAŻONE POLĘDWICZKI WYKŁADAMY
na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 4-5 minut, następnie wyjmujemy i na chwilę odstawiamy (temperaturę polędwiczki redukujemy do temperatury pokojowej).
PRZED PODANIEM WKŁADAMY
na 2 minuty do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C (w celu podgrzania).
SOS DO GARNKA
dodajemy 2 łyżki powideł śliwkowych i chwilę smażymy, często mieszając.
DODAJEMY 3-4 GAŁĄZKI
rozmarynu.
GDY POWIDŁA SIĘ
już przesmażą, dodajemy wino i redukujemy sos (mniej wiecej o 2/3 objętości).
DO ZREDUKOWANEGO SOSU
dodajemy napar z kawy (2-3 łyżki), szczyptę cynamonu, kilka kropel sosu piri piri. MIESZAMY.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ, DODAJEMY
1/2 kostki masła pokrojonego na mniejsze części, mieszamy.
NA WOLNYM OGNIU
gotujemy 10 minut.
DO SOSU DODAJEMY
cztery kostki czekolady (sos musi być delikatnie ostudzony). MIESZAMY.
JAK PODAWAĆ UPIECZONE
cebule kroimy na 1/2.
POLĘDWICZKI KROIMY NA
mniejsze części, na dno talerza wylewamy sos, na sosie układamy poledwiczkę, obok kładziemy kilka upieczonych cebulek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3139,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
784,8 kcal
Tłuszcz
42,7 g
Węglowodany
34,8 g
Błonnik
56 g
Białko
56 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sum w śmietanie
Pyszne kawałki gotowanego suma podawane z ciepłym sosem śmietanowym wzbogaconym aromatem chrzanu oraz natką pietruszki.

Grillowane polędwiczki z piersi z kurczaka
Delikatne mięso w oryginalnej słodko-ostrej marynacie z dżemu brzoskwiniowego i papryczki chili. Doskonałe do sałatki!

Tosty w jajku
Proste danie, od którego robi się ciepło w środku. Nie tylko dlatego, że jemy je zaraz po zdjęciu z patelni i że jest takie proste i pyszne. W tym daniu główną rolę gra czerstwy chleb lub chałka, które – zamiast wyrzucić – zamieniamy w coś dobrego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczki w sosie pieczarkowym po prowansalsku
Mięso w delikatnym sosie, pożywna kasza i surówka. Proste danie, w którym rozsmakuje się cała rodzina!

Amerykańskie gofry
Są puszyste, słodkie i tak smaczne, że chce się je jeść… na okrągło! Wypróbuj przepis Pawła na gofry w stylu amerykańskim z syropem klonowym i malinami!

Pudding chlebowy
Sposób na ciepłe śniadanie lub podwieczorek – pudding chlebowy. Doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak generała Tso
Kurczak generała Tso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw o chińsko-amerykańskim rodowodzie, które łączy w sobie chrupiące kawałki kurczaka w słodko-pikantnym sosie. Przygotowanie tego dania w domu jest prostsze, niż się wydaje — wystarczy kilka podstawowych składników i gotowe. Poznaj nasz przepis na to pyszne danie!

Torcik Saksoński
Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!

Chlebek bezglutenowy, ryżowy
Lekki, smaczny i pełen ziaren – bezglutenowy chlebek z mąki ryżowej. Przygotuj ciasto według przepisu Darii i patrz, jak rośnie!