lamotek.pl

Bulion drobiowy • przepis • składniki • przygotowanie

Bogaty w smak, tradycyjny bulion drobiowy jest bazą wielu klasycznych potraw. Może być stosowany w zapiekankach, daniach z ryżu i innych potrawach, które wymagają wykorzystania rosołu.

Bulion drobiowy

Bogaty w smak, tradycyjny bulion drobiowy jest bazą wielu klasycznych potraw. Może być stosowany w zapiekankach, daniach z ryżu i innych potrawach, które wymagają wykorzystania rosołu.

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
seler - 0,25 szt.
marchew - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
natka pietruszki - 20 g
kostka rosołowa warzywna - 1 szt.
por - 0,5 szt.
seler naciowy - 100 g
sól - 1 szczypta
grzyby suszone - 3 g
pomidor suszony - 4 szt.
świeży koperek - 25 g
kurczak udko - 2 szt.
woda - 2 l

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ BULIONU:
Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu ok. 1 godziny.
2.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Dodajemy umyte i obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, seler naciowy, suszone grzyby, por, pęczek pietruszki i koperku, ząbki czosnku obrane z łupin, suszone pomidory i cebulę podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni.
3.GOTUJEMY BULION DROBIOWY:
Zmniejszamy ogień do minimum, a garnek przykrywamy pokrywką, pozostawiając ujście dla pary. Gotujemy ok. 3-4 godzin.
Bulion drobiowy

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ BULIONU

Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu ok. 1 godziny.

2

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Dodajemy umyte i obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, seler naciowy, suszone grzyby, por, pęczek pietruszki i koperku, ząbki czosnku obrane z łupin, suszone pomidory i cebulę podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni.

3

GOTUJEMY BULION DROBIOWY

Zmniejszamy ogień do minimum, a garnek przykrywamy pokrywką, pozostawiając ujście dla pary. Gotujemy ok. 3-4 godzin.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

781,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

130,3 kcal

🥑

Tłuszcz

3,9 g

🌾

Węglowodany

12,9 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy