lamotek.pl

Ryba smażona z sałatką z fasoli • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatka z dwoma rodzajami fasoli i aromatycznymi przyprawami doskonale podkreśla smak smażonego łupacza.

Ryba smażona z sałatką z fasoli

Sałatka z dwoma rodzajami fasoli i aromatycznymi przyprawami doskonale podkreśla smak smażonego łupacza.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ocet balsamiczny - 1 łyżka
cukier brązowy - 0,5 łyżki
cebula - 1 szt.
pomidor czerwony - 300 g
fasola czerwona z puszki - 400 g
fasola szparagowa - 300 g
kolendra świeża - 1 łyżeczka
gorczyca - 2 łyżeczki
masło - 40 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 4 łyżeczki
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 4 szt.
plamiak filet - 600 g
pieprz cayenne, ziarnisty - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Zieloną fasolkę oczyszczamy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 12-15 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Czerwoną fasolę odcedzamy na sitku, opłukujemy i osączamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym oleju przez 1-2 minuty aż do zeszklenia. Dodajemy ziarna gorczycy i kolendrę, smażymy razem przez 1-2 minuty. Doprawiamy octem, cukrem, solą i pieprzem cayenne. Mieszamy z oboma rodzajami fasoli. Marynujemy przez 1 godzinę. Pomidory oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy przed podaniem do sałaty, mieszamy i doprawiamy do smaku.
2.PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z pozostałymi przyprawami i przekładamy na płaski talerz. Masło roztapiamy, przelewamy na drugi talerz i studzimy.
Ryba smażona z sałatką z fasoli

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Zieloną fasolkę oczyszczamy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 12-15 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Czerwoną fasolę odcedzamy na sitku, opłukujemy i osączamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym oleju przez 1-2 minuty aż do zeszklenia. Dodajemy ziarna gorczycy i kolendrę, smażymy razem przez 1-2 minuty. Doprawiamy octem, cukrem, solą i pieprzem cayenne. Mieszamy z oboma rodzajami fasoli. Marynujemy przez 1 godzinę. Pomidory oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy przed podaniem do sałaty, mieszamy i doprawiamy do smaku.

2

PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z pozostałymi przyprawami i przekładamy na płaski talerz. Masło roztapiamy, przelewamy na drugi talerz i studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1920,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

480,1 kcal

🥑

Tłuszcz

23 g

🌾

Węglowodany

33,8 g

🥬

Błonnik

38 g

💪

Białko

38 g

Podobne przepisy