lamotek.pl

Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté • przepis • składniki • przygotowanie

Będzie prosto, szybko, pysznie oraz bardzo zdrowo, gdy przygotujesz ekspresowe udka z warzywami z woka.

Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté

Będzie prosto, szybko, pysznie oraz bardzo zdrowo, gdy przygotujesz ekspresowe udka z warzywami z woka.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kurczak podudzie - 8 szt.
czosnek główka - 1 szt.
kurkuma mielona - 1 łyżeczka
miód - 40 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z limonki - 20 ml
brokuł - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
imbir świeży - 2 g
cukinia - 2 szt.
marchew - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sos sojowy - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 g
kolendra świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Uda i podudzia Cebulę pokrojoną w ćwiartki lub ósemki smażymy 2-3 minuty na rozgrzanej oliwie.
2.Z UMYTYCH I:
osuszonych podudzi odcinamy końcówki kości z chrząstkami, z kości usuwamy skórę.
3.KAŻDE PODUDZIE SMARUJEMY:
miodem, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4.DODAJEMY ZĄBKI CZOSNKU:
w łupinach, sok z limonki, przesmażoną cebulę (wraz z oliwą, na której była smażona), kurkumę, posiekaną kolendrę i bazylię.
5.DOPRAWIAMY SOLĄ ORAZ:
pieprzem.
6.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
pieczemy 45-60 minut w temp.
7.
180°C (TERMOOBIEG).
8.PODCZAS PIECZENIA PODUDZIA:
kilkakrotnie mieszamy.
9.WARZYWA DO MOCNO:
nagrzanego woka wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy kolejno (chwilę smażąc każdy składnik): cebulę pokrojoną w piórka, drobno pokrojony ząbek czosnku, brokuł podzielony na mniejsze różyczki i składniki pokrojone w cienkie paseczki: imbir, cukinię, paprykę oraz marchew.
10.DOPRAWIAMY CAŁOŚĆ SOLĄ:
i smażymy na dużym ogniu około 5 minut.
11.SKRAPIAMY SOSEM SOJOWYM,:
dodajemy posiekaną kolendrę, chwilę smażymy.
12.PRZEKŁADAMY WARZYWA DO:
miseczki.
13.UPIECZONE PODUDZIA, CEBULE:
i czosnek przekładamy do miski, polewamy sosem, który powstał podczas pieczenia.
14.DEKORUJEMY BAZYLIĄ I:
kolendrą.
Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Uda i podudzia Cebulę pokrojoną w ćwiartki lub ósemki smażymy 2-3 minuty na rozgrzanej oliwie.

2

Z UMYTYCH I

osuszonych podudzi odcinamy końcówki kości z chrząstkami, z kości usuwamy skórę.

3

KAŻDE PODUDZIE SMARUJEMY

miodem, przekładamy do naczynia żaroodpornego.

4

DODAJEMY ZĄBKI CZOSNKU

w łupinach, sok z limonki, przesmażoną cebulę (wraz z oliwą, na której była smażona), kurkumę, posiekaną kolendrę i bazylię.

5

DOPRAWIAMY SOLĄ ORAZ

pieprzem.

6

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

pieczemy 45-60 minut w temp.

7

180°C (TERMOOBIEG).

8

PODCZAS PIECZENIA PODUDZIA

kilkakrotnie mieszamy.

9

WARZYWA DO MOCNO

nagrzanego woka wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy kolejno (chwilę smażąc każdy składnik): cebulę pokrojoną w piórka, drobno pokrojony ząbek czosnku, brokuł podzielony na mniejsze różyczki i składniki pokrojone w cienkie paseczki: imbir, cukinię, paprykę oraz marchew.

10

DOPRAWIAMY CAŁOŚĆ SOLĄ

i smażymy na dużym ogniu około 5 minut.

11

SKRAPIAMY SOSEM SOJOWYM,

dodajemy posiekaną kolendrę, chwilę smażymy.

12

PRZEKŁADAMY WARZYWA DO

miseczki.

13

UPIECZONE PODUDZIA, CEBULE

i czosnek przekładamy do miski, polewamy sosem, który powstał podczas pieczenia.

14

DEKORUJEMY BAZYLIĄ I

kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1159,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

289,9 kcal

🥑

Tłuszcz

5,1 g

🌾

Węglowodany

57 g

🥬

Błonnik

10,9 g

💪

Białko

10,9 g

Podobne przepisy

Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl