lamotek.pl

Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłów na obiad, który trafi w gusta całej rodziny? Dłużej nie musisz! Sprawdź najnowszy przepis Kingi na szybką w przygotowaniu i pełną warzyw zapiekankę z dodatkiem aromatycznego sera cheddar i zielonego pesto.

Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto

Szukasz pomysłów na obiad, który trafi w gusta całej rodziny? Dłużej nie musisz! Sprawdź najnowszy przepis Kingi na szybką w przygotowaniu i pełną warzyw zapiekankę z dodatkiem aromatycznego sera cheddar i zielonego pesto.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwa z oliwek - 1 łyżka
masło - 1 łyżka
cebula - 1 szt.
szynka gotowana - 240 g
warzywa, mrożone - 700 g
makaron penne - 220 g
śmietana 30% - 250 ml
ser cheddar - 100 g
mozzarella - 2 szt.
pesto - 6 łyżek
szczypior cebuli - 0,5 pęczka
sól - 2 szczypty
pieprz czarny - 2 szczypty

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cebulę dość drobno siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem.
2.PODSMAŻAMY I GOTUJEMY SKŁADNIKI:
Cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodajemy szynkę i także chwilę ją podsmażamy. Do podgrzanych składników dodajemy mrożone warzywa. Warzywa podgrzewamy przez chwilę na patelni, aż przestaną być zupełnie zmrożone, całość zalewamy śmietanką i gotujemy przez ok. 3-4 minuty.
3.ŁĄCZYMY MAKARON Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI:
Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do składników na patelni dodajemy makaron i mieszamy. Następnie wyłączamy gaz, dodajemy ser cheddar, sól i pieprz i ponownie mieszamy. Całość ozdabiamy kawałkami mozzarelli i kleksami zielonego pesto.
4.ZAPIEKAMY I PODAJEMY ZAPIEKANKĘ:
Danie zapiekamy w piekarniku przez ok. 15-20 minut, aż ser nabierze złotego koloru. Szczypior cebuli siekamy w dość duże kawałki i oprószamy nim zapiekankę. Danie podajemy jeszcze gorące.
Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę dość drobno siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem.

2

PODSMAŻAMY I GOTUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodajemy szynkę i także chwilę ją podsmażamy. Do podgrzanych składników dodajemy mrożone warzywa. Warzywa podgrzewamy przez chwilę na patelni, aż przestaną być zupełnie zmrożone, całość zalewamy śmietanką i gotujemy przez ok. 3-4 minuty.

3

ŁĄCZYMY MAKARON Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do składników na patelni dodajemy makaron i mieszamy. Następnie wyłączamy gaz, dodajemy ser cheddar, sól i pieprz i ponownie mieszamy. Całość ozdabiamy kawałkami mozzarelli i kleksami zielonego pesto.

4

ZAPIEKAMY I PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Danie zapiekamy w piekarniku przez ok. 15-20 minut, aż ser nabierze złotego koloru. Szczypior cebuli siekamy w dość duże kawałki i oprószamy nim zapiekankę. Danie podajemy jeszcze gorące.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3316,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

552,7 kcal

🥑

Tłuszcz

31,6 g

🌾

Węglowodany

35,9 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

28,6 g

Podobne przepisy

Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl