lamotek.pl

Pizza z cukinią • przepis • składniki • przygotowanie

Sięgnij po barwy włoskiej flagi – cukinię, pomidory i kozi ser, które dopełnią smaku doskonałej pizzy przygotowanej według przepisu Karola.

Pizza z cukinią

Sięgnij po barwy włoskiej flagi – cukinię, pomidory i kozi ser, które dopełnią smaku doskonałej pizzy przygotowanej według przepisu Karola.

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 1 szczypta
szalotka - 1 szt.
pomidory krojone z puszki - 400 g
ząbek czosnku - 1 szt.
bazylia świeża - 5 g
rukola - 60 g
cukinia - 1 szt.
olej - 2 łyżki
pomidor suszony - 100 g
ser kozi - 100 g
drożdże suszone - 20 g
jajko - 1 szt.
mąka kukurydziana - 230 g
mąka ziemniaczana - 80 g
oliwa z oliwek - 70 ml
sól - 0,5 łyżki
woda - 300 ml
mąka ryżowa - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i wyrabiamy z nich gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Ciasto rozwałkowujemy cienko i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 12 minut.
2.GOTUJEMY SOS:
Szalotkę kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Do garnka dodajemy pomidory, posiekany czosnek i szalotkę, a następnie bazylię. Doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy, aż sos się zredukuje i nabierze gęstej konsystencji.
3.UKŁADAMY DODATKI:
Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 2 mm i delikatnie przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Upieczone ciasto smarujemy sosem, układamy plastry cukinii, suszone pomidory. Wierzch posypujemy startym kozim serem.
4.PIECZEMY PIZZĘ:
Pizzę zapiekamy przez ok. 8-10 minut w temperaturze 200°C.
Pizza z cukinią

Czas przygotowania

65 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i wyrabiamy z nich gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Ciasto rozwałkowujemy cienko i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 12 minut.

2

GOTUJEMY SOS

Szalotkę kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Do garnka dodajemy pomidory, posiekany czosnek i szalotkę, a następnie bazylię. Doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy, aż sos się zredukuje i nabierze gęstej konsystencji.

3

UKŁADAMY DODATKI

Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 2 mm i delikatnie przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Upieczone ciasto smarujemy sosem, układamy plastry cukinii, suszone pomidory. Wierzch posypujemy startym kozim serem.

4

PIECZEMY PIZZĘ

Pizzę zapiekamy przez ok. 8-10 minut w temperaturze 200°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3905,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

650,9 kcal

🥑

Tłuszcz

22 g

🌾

Węglowodany

100 g

🥬

Błonnik

16,9 g

💪

Białko

16,9 g

Podobne przepisy