Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę • przepis • składniki • przygotowanie
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Drożdże rozpuść w wodzie, a następnie wlej do misy robota kuchennego. Dodaj także oliwę z oliwek. Wymieszaj na niskich obrotach.
DODAJEMY MĄKĘ
Do miski dodaj połowę mąki (łyżka po łyżce) i wymieszaj na niskich obrotach. Po ok. 2 minutach powinna uformować się gęsta masa.
DODAJEMY SÓL
Do misy dodaj sól i mieszaj masę przez co najmniej 20 sekund.
DODAJEMY RESZTĘ MĄKI
Ostrożnie, łyżka po łyżce wsyp resztę mąki (zostaw sobie 15 g do posypania blatu), cały czas mieszając na niskich obrotach. Całość powinna być mieszana przez 2-3 minuty, aby ciasto wchłonęło wodę.
WYRABIAMY CIASTO
Podsyp stolnicę mąką, a potem wyłóż ciasto na blat. Zacznij wyrabianie ciasta na blacie, zagniatając do przodu i do siebie, aż do momentu, w którym nabierze sprężystej konsystencji. Wyrabianie powinno zająć mniej więcej 15 minut. Po tym czasie należy zwinąć je w kulkę i wsadzić do pojemnika z przykrywką na 15 minut, by odpoczęło. Po upływie wyznaczonego czasu należy wrócić do wyrabiania i kontynuować je przez kolejne 15 minut. Na tym etapie ciasto będzie jędrne i gładkie.
ODKŁADAMY NA BOK
Z ciasta uformuj kulkę, włóż do pojemnika i zamknij. Odstaw w ciemne miejsce na 4 godziny, by mogło dojrzeć.
PRZEKŁADAMY POJEMNIK DO LODÓWKI
Przełóż pojemnik do lodówki na co najmniej 10 godzin (najlepiej na całe 24 godziny).
FORMUJEMY CIASTO
Wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie podziel je na dwie części i z każdej uformuj kulkę, przepuszczając ciasto przez ręce, naciągając zewnętrzne boki do środka, by je delikatnie napowietrzyć i zamknąć.
ODSTAWIAMY KULKI DO PONOWNEGO DOJRZEWANIA
Włóż obie kulki do pojemnika, a następnie odłóż go w ciemne miejsce na ok. 5 godzin, by ciasto mogło wygarować.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Pomidory przeciśnij pomiędzy palcami do miski i dodaj do nich sól. Mozzarellę pokrój w słupki.
PODSMAŻAMY PIZZĘ
Rozgrzej patelnię na kuchence do temperatury ok. 300 stopni C. Wyjmij kulkę ciasta z pojemnika i delikatnie zamocz w mące, a potem rozciągnij i połóż na patelni.
UKŁADAMY DODATKI
Na ułożone na patelni ciasto dodaj pomidory, potem mozzarellę i odrobinę oliwy. Pozwól ciastu przez chwilę się podsmażyć, aby na jego spodzie i brzegach utworzyły się czarne plamki. Brzegi powinny być grube, wyrośnięte i pulchne, a środek ciasta cieniutki.
WKŁADAMY PATELNIĘ DO PIEKARNIKA
Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni C na funkcji grill. Ściągnij patelnię z kuchenki i włóż lekko uchylonymi drzwiczkami do piekarnika na najwyższą półkę (zaraz pod grzałką). Jeśli to niemożliwe, zamknij drzwiczki Piecz ok. 2 minuty, a jeśli pizza będzie wypiekała się nierównomiernie, obróć patelnię o 180 stopni. Do pieczenia używaj timera, by nie przypalić pizzy.
WYCIĄGAMY PIZZĘ
Włóż na rękę rękawicę i wyciągnij pizzę z piekarnika. Po chwili przełóż ją na talerz (najlepiej zrobić to przy użyciu łopatki), posyp bazylią i daj jej odpocząć przez kilka minut. Po chwili pizza gotowa jest do krojenia! Możesz przejść do wypiekania kolejnej pizzy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1875,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
468,9 kcal
Tłuszcz
17,6 g
Węglowodany
59,1 g
Błonnik
1,6 g
Białko
14,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasta z wędzonej makreli
Jeśli pasta rybna, to tylko taka z wędzonej makreli, z dodatkiem koperku, szczypiorku i kiszonego ogórka. Sprawdź, jak prosto i szybko można ją przygotować!

Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
Stworzona do tego, by się nią dzielić! Focaccia z dodatkiem rozmarynu, sera burrata i najlepszej oliwy będzie smakowała każdemu, kto sięgnie po kawałek.

Wegańska polędwica wellington z burakami
Niemożliwe? Spróbuj i się przekonaj, że smakuje lepiej niż oryginał, a przy tym jest prostsza i szybsza w przygotowaniu. Fantastyczny przepis na roślinną wersję polędwicy wellington!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym
Kawałki mięsa marynowane w rumie, miodzie, limonce i szałwii, aromatyzowane wędzonym boczkiem. Wyborny smak!

Meatloaf — pieczeń rzymska, ale po amerykańsku
Chcesz poznać jedno z najbardziej lubianych amerykańskich dań? Spróbuj meatloaf, czyli pieczeni rzymskiej przygotowanej w nieco odmienny sposób, bo z dodatkiem ketchupu. Zaintrygowany? Sprawdź nasz przepis!

Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami i cukinią to idealna propozycja na szybki, kolorowy i aromatyczny obiad, który smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. To danie pełne warzyw, a jednocześnie sycące, które świetnie sprawdzi się zarówno solo, jak i w towarzystwie ryżu, kaszy czy ziemniaków. Poznaj sposób na wyśmienite leczo z pieczarkami!

Dżem rabarbarowo-malinowy
Słodki dżem o smaku kojarzącym się z beztroskimi dniami lata. Pyszny do pieczywa na śniadanie i jako dodatek do herbaty.

Dacquoise orzechowe
Dacquoise to typowo francuski deser. Wypróbuj ten przepis i przygotuj własną migdałowo-orzechową słodkość.