lamotek.pl

Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Roladki zapieczone w pomidorowym sosie i wyraziste dodatki to idealny pomysł na szybki obiad pełen smaku!

Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym

Roladki zapieczone w pomidorowym sosie i wyraziste dodatki to idealny pomysł na szybki obiad pełen smaku!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

miód - 1,5 łyżki
oregano suszone - 1,5 łyżki
szalotka - 2 szt.
kapusta kiszona - 200 g
mięso mielone wieprzowe - 500 g
natka pietruszki - 2 łyżki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
oliwki czarne - 100 g
pomidory krojone z puszki - 800 g
ser feta - 200 g
szynka szwarcwaldzka - 200 g
ząbek czosnku - 1 szt.
masło - 3 łyżki
pieprz biały - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
Szpinak Baby - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C Przygotowanie W garnku, na niewielkiej ilości oleju smażymy 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry z posiekanymi szalotkami. DELIKATNIE SIEKAMY KAPUSTĘ: kiszoną.
2.POŁOWĘ KAPUSTY KISZONEJ:
dodajemy do garnka z szalotką i czosnkiem.
3.DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ:
miodu, 1/2 łyżki oregano, 3 łyżki masła oraz startą skórkę z 1/2 cytryny.
4.KIEDY MASŁO SIĘ:
rozpuści, dodajemy pomidory pelati, całość smażymy. DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ: wody. SOS GOTUJEMY OKOŁO: 15 minut.
5.POZOSTAŁĄ KAPUSTĘ KISZONĄ:
drobno siekamy z dodatkiem natki pietruszki.
6.MIĘSO MIELONE PRZEKŁADAMY:
do czystego naczynia, dodajemy posiekaną kapustę z natką pietruszki, pokrojone w plastry zielone oliwki, 2 bardzo drobno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżkę oregano, niewielką ilość soli i mielonego, białego pieprzu.
7.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
8.POŁOWĘ SERA FETA:
kruszymy i dodajemy do mielonego mięsa.
9.
DELIKATNIE MIESZAMY.
10.Z FARSZU FORMUJEMY:
małe klopsiki.
11.KAŻDY KLOPSIK ZAWIJAMY:
w plasterek szynki szwarcwaldzkiej, zwijamy w roladki.
12.ZREDUKOWANY SOS POMIDOROWY:
doprawiamy 1/2 łyżki miodu i mielonym, białym pieprzem.
13.DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO:
wlewamy sos, rozprowadzamy go po całym dnie naczynia, układamy pulpeciki, zanurzając je delikatnie w sosie.
14.DRUGĄ POŁOWĘ SERA:
feta kroimy w plastry (niewielką ilość pozostawiamy do posypania szpinaku) i układamy je na co drugiej roladce z szynką szwarcwaldzką.
15.TAK PRZYGOTOWANE ROLADKI:
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C, pieczemy przez 25-30 minut.
16.NA PATELNIĘ WLEWAMY:
odrobinę oliwy, dodajemy 1 łyżkę masła.
17.KIEDY MASŁO SIĘ:
rozpuści, dodajemy 1 posiekany ząbek czosnku.
18.NASTĘPNIE NA PATELNIĘ:
dodajemy szpinak w kilku partiach.
19.DOPRAWIAMY PIEPRZEM I:
skórką z 1/2 cytryny.
20.NASTĘPNIE DO SZPINAKU:
dodajemy niewielką ilość pokruszonego sera feta. SMAŻYMY BARDZO: krótko.
21.PRZYPIECZONE ROLADKI WYJMUJEMY:
z piekarnika, szpinak układamy na roladkach, całość posypujemy kawałkami sera feta.
Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C Przygotowanie W garnku, na niewielkiej ilości oleju smażymy 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry z posiekanymi szalotkami. DELIKATNIE SIEKAMY KAPUSTĘ: kiszoną.

2

POŁOWĘ KAPUSTY KISZONEJ

dodajemy do garnka z szalotką i czosnkiem.

3

DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ

miodu, 1/2 łyżki oregano, 3 łyżki masła oraz startą skórkę z 1/2 cytryny.

4

KIEDY MASŁO SIĘ

rozpuści, dodajemy pomidory pelati, całość smażymy. DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ: wody. SOS GOTUJEMY OKOŁO: 15 minut.

5

POZOSTAŁĄ KAPUSTĘ KISZONĄ

drobno siekamy z dodatkiem natki pietruszki.

6

MIĘSO MIELONE PRZEKŁADAMY

do czystego naczynia, dodajemy posiekaną kapustę z natką pietruszki, pokrojone w plastry zielone oliwki, 2 bardzo drobno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżkę oregano, niewielką ilość soli i mielonego, białego pieprzu.

7

DOKŁADNIE MIESZAMY.

8

POŁOWĘ SERA FETA

kruszymy i dodajemy do mielonego mięsa.

9

DELIKATNIE MIESZAMY.

10

Z FARSZU FORMUJEMY

małe klopsiki.

11

KAŻDY KLOPSIK ZAWIJAMY

w plasterek szynki szwarcwaldzkiej, zwijamy w roladki.

12

ZREDUKOWANY SOS POMIDOROWY

doprawiamy 1/2 łyżki miodu i mielonym, białym pieprzem.

13

DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO

wlewamy sos, rozprowadzamy go po całym dnie naczynia, układamy pulpeciki, zanurzając je delikatnie w sosie.

14

DRUGĄ POŁOWĘ SERA

feta kroimy w plastry (niewielką ilość pozostawiamy do posypania szpinaku) i układamy je na co drugiej roladce z szynką szwarcwaldzką.

15

TAK PRZYGOTOWANE ROLADKI

wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C, pieczemy przez 25-30 minut.

16

NA PATELNIĘ WLEWAMY

odrobinę oliwy, dodajemy 1 łyżkę masła.

17

KIEDY MASŁO SIĘ

rozpuści, dodajemy 1 posiekany ząbek czosnku.

18

NASTĘPNIE NA PATELNIĘ

dodajemy szpinak w kilku partiach.

19

DOPRAWIAMY PIEPRZEM I

skórką z 1/2 cytryny.

20

NASTĘPNIE DO SZPINAKU

dodajemy niewielką ilość pokruszonego sera feta. SMAŻYMY BARDZO: krótko.

21

PRZYPIECZONE ROLADKI WYJMUJEMY

z piekarnika, szpinak układamy na roladkach, całość posypujemy kawałkami sera feta.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3342,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

835,7 kcal

🥑

Tłuszcz

57,9 g

🌾

Węglowodany

33,4 g

🥬

Błonnik

50,3 g

💪

Białko

50,3 g

Podobne przepisy