lamotek.pl

Hummshuka • przepis • składniki • przygotowanie

Hummshuka, czyli połączenie hummusu i szakszuki! To pomysł na pełne smaku i aromatu śniadanie inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu, które nasyci i zachwyci każdego domownika.

Hummshuka

Hummshuka, czyli połączenie hummusu i szakszuki! To pomysł na pełne smaku i aromatu śniadanie inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu, które nasyci i zachwyci każdego domownika.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
marynowany czosnek - 10 g
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
pieprz cayenne - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
masło - 4 łyżeczki
jajko - 4 szt.
kolendra świeża - 0,5 pęczka
pieprz czarny -
ciecierzyca konserwowa - 400 g
pasta sezamowa tahini - 0,25 szkl
sól - 0,5 łyżeczki
sok z cytryny - 0,25 szkl
kumin - 0,5 łyżeczki
olej po suszonych pomidorach - 1 łyżka
pomidory suszone w oleju - 4 szt.
czosnek główka - 1 ząbek

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA Z PRZYPRAWAMI:
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę smażymy na rozgrzanej oliwie, doprawioną odrobiną soli. Kiedy się zeszkli, dodajemy czosnek i paprykę. Całość doprawiamy przyprawami.
2.GOTUJEMY WARZYWA W POMIDORACH:
Podsmażone warzywa zalewamy pomidorami z puszki i odrobiną wody. Następnie doprawiamy całość solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Warzywa gotujemy, aż płyn się zredukuje.
3.PRZYGOTOWUJEMY HUMMUS:
Do pojemnika miksującego dodajemy odcedzoną ciecierzycę, tahini, sól, sok z cytryny, czosnek i kumin, a także suszone pomidory i olej po nich. Całość blendujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 9. Następnie hummus ściągamy ze ścian naczynia i ponownie miksujemy z tymi samymi ustawieniami. Gotowy hummus rozsmarowujemy po równo na czterech talerzach.
4.GOTUJEMY SZAKSZUKĘ:
W podgotowanych warzywach robimy cztery wgłębienia. Następnie w każde z nich wkładamy łyżeczkę masła i jedno jajko. Tak przygotowaną szakszukę smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 7 minut.
5.PODAJEMY HUMMSHUKĘ:
Na każdą porcję hummusu nakładamy ¼ szakszuki. Danie podajemy od razu, obficie oprószone świeżą kolendrą.
Hummshuka

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA Z PRZYPRAWAMI

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę smażymy na rozgrzanej oliwie, doprawioną odrobiną soli. Kiedy się zeszkli, dodajemy czosnek i paprykę. Całość doprawiamy przyprawami.

2

GOTUJEMY WARZYWA W POMIDORACH

Podsmażone warzywa zalewamy pomidorami z puszki i odrobiną wody. Następnie doprawiamy całość solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Warzywa gotujemy, aż płyn się zredukuje.

3

PRZYGOTOWUJEMY HUMMUS

Do pojemnika miksującego dodajemy odcedzoną ciecierzycę, tahini, sól, sok z cytryny, czosnek i kumin, a także suszone pomidory i olej po nich. Całość blendujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 9. Następnie hummus ściągamy ze ścian naczynia i ponownie miksujemy z tymi samymi ustawieniami. Gotowy hummus rozsmarowujemy po równo na czterech talerzach.

4

GOTUJEMY SZAKSZUKĘ

W podgotowanych warzywach robimy cztery wgłębienia. Następnie w każde z nich wkładamy łyżeczkę masła i jedno jajko. Tak przygotowaną szakszukę smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 7 minut.

5

PODAJEMY HUMMSHUKĘ

Na każdą porcję hummusu nakładamy ¼ szakszuki. Danie podajemy od razu, obficie oprószone świeżą kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2188 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

547 kcal

🥑

Tłuszcz

32,4 g

🌾

Węglowodany

44,6 g

🥬

Błonnik

11,8 g

💪

Białko

20,8 g

Podobne przepisy

Hummshuka - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl