lamotek.pl

Tort sushi • przepis • składniki • przygotowanie

Prawdziwa uczta dla miłośników kuchni w japońskim stylu! Elegancki, pięknie udekorowany tort sushi przypomina ogromną rolkę, a bogactwo zamkniętych w nim smaków zaspokoi apetyt wszystkich gości.

Tort sushi

Prawdziwa uczta dla miłośników kuchni w japońskim stylu! Elegancki, pięknie udekorowany tort sushi przypomina ogromną rolkę, a bogactwo zamkniętych w nim smaków zaspokoi apetyt wszystkich gości.

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

ryż do sushi - 600 g
Woda mineralna - 1000 ml
ocet ryżowy - 7 łyżek
cukier - 4 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
sezam czarny - 6 łyżeczek
awokado - 1 szt.
mango - 0,5 szt.
tuńczyk wędzony - 120 g
krewetki - 240 g
serek śmietankowy - 80 g
nori - 1 szt.
majonez - 5 łyżek
sos sriracha - 1 łyżka
kandyzowana skórka limonki -
sok z limonki -
krewetki tygrysie - 135 g
łosoś wędzony - 40 g
sezam biały -
kwiaty jadalne -
ogórek - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY RYŻ DO SUSHI:
Dokładnie wypłukany ryż przekładamy do garnka i zalewamy mineralną lub filtrowaną wodą. Garnek przykrywamy pokrywką, a ryż zagotowujemy. Zmniejszamy płomień. Gotujemy, aż ryż wchłonie całą wodę, a jego ziarenka napęcznieją.
2.KROIMY WARZYWA I OWOCE:
Ogórek przekrawamy wzdłuż na pół. Gniazda nasienne wyjmujemy za pomocą łyżeczki, a ogórek kroimy w słupki (tzw. julienne).
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Sos sriracha łączymy w miseczce z majonezem i skórką otartą z limonki. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Sos odstawiamy na czas zakwaszania ryżu.
4.ZAKWASZAMY RYŻ:
Ocet łączymy w miseczce z cukrem i solą. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną miksturę przelewamy do ugotowanego, wciąż ciepłego ryżu. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki - uważamy, by nie połamać delikatnych ziaren ryżu. Zakwaszony ryż odstawiamy do wystudzenia.
5.SKŁADAMY WARSTWY TORTU SUSHI:
Dłonie zwilżamy zimną wodą. Połowę ryżu z czarnym sezamem przekładamy na dno formy wyłożone warstwą papieru do pieczenia. Ryż wyrównujemy i dociskamy do dna. Na warstwę ryżu wykładamy porcję sosu i rozprowadzamy go równomiernie po całej powierzchni. Na warstwie sosu układamy plastry wędzonego tuńczyka i ogórek pokrojony w słupki. Arkusz nori docinamy do kształtu formy i układamy na warstwie ogórków.
6.DEKORUJEMY TORT:
Formę z tortem sushi odwracamy do góry dnem i ustawiamy na paterze. Ostrożnie zdejmujemy formę.
Tort sushi

Czas przygotowania

95 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY RYŻ DO SUSHI

Dokładnie wypłukany ryż przekładamy do garnka i zalewamy mineralną lub filtrowaną wodą. Garnek przykrywamy pokrywką, a ryż zagotowujemy. Zmniejszamy płomień. Gotujemy, aż ryż wchłonie całą wodę, a jego ziarenka napęcznieją.

2

KROIMY WARZYWA I OWOCE

Ogórek przekrawamy wzdłuż na pół. Gniazda nasienne wyjmujemy za pomocą łyżeczki, a ogórek kroimy w słupki (tzw. julienne).

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Sos sriracha łączymy w miseczce z majonezem i skórką otartą z limonki. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Sos odstawiamy na czas zakwaszania ryżu.

4

ZAKWASZAMY RYŻ

Ocet łączymy w miseczce z cukrem i solą. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną miksturę przelewamy do ugotowanego, wciąż ciepłego ryżu. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki - uważamy, by nie połamać delikatnych ziaren ryżu. Zakwaszony ryż odstawiamy do wystudzenia.

5

SKŁADAMY WARSTWY TORTU SUSHI

Dłonie zwilżamy zimną wodą. Połowę ryżu z czarnym sezamem przekładamy na dno formy wyłożone warstwą papieru do pieczenia. Ryż wyrównujemy i dociskamy do dna. Na warstwę ryżu wykładamy porcję sosu i rozprowadzamy go równomiernie po całej powierzchni. Na warstwie sosu układamy plastry wędzonego tuńczyka i ogórek pokrojony w słupki. Arkusz nori docinamy do kształtu formy i układamy na warstwie ogórków.

6

DEKORUJEMY TORT

Formę z tortem sushi odwracamy do góry dnem i ustawiamy na paterze. Ostrożnie zdejmujemy formę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4273,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

534,2 kcal

🥑

Tłuszcz

18,3 g

🌾

Węglowodany

72,4 g

🥬

Błonnik

4,9 g

💪

Białko

20,8 g

Podobne przepisy