lamotek.pl

Pierogi z serem • przepis • składniki • przygotowanie

Pierogi z serem twarogowym na słodko to prawdziwa klasyka domowej kuchni. Delikatne ciasto, aksamitne nadzienie z twarogu i odrobiny cukru, a do tego masło i śmietana na wierzch – tej kompozycji nie sposób się oprzeć. Nasza receptura to sprawdzony sposób na pierogi, które smakują jak u babci. Nie czekaj i przekonaj się sam!

Pierogi z serem

Pierogi z serem twarogowym na słodko to prawdziwa klasyka domowej kuchni. Delikatne ciasto, aksamitne nadzienie z twarogu i odrobiny cukru, a do tego masło i śmietana na wierzch – tej kompozycji nie sposób się oprzeć. Nasza receptura to sprawdzony sposób na pierogi, które smakują jak u babci. Nie czekaj i przekonaj się sam!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 600 g
woda - 275 ml
olej - 40 ml
sól - 0,3 łyżeczki
twaróg sernikowy mielony - 300 g
cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
żółtka jaj - 1 szt.
masło - 20 g
śmietana 18% - 4 łyżki
cukier - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PIEROGI:
Do miski dodajemy wszystkie składniki - mąkę, wodę, sól oraz olej i dokładnie wszystko mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
2.ZAGNIATAMY CIASTO:
Połączone ze sobą składniki zagniatamy na lekkie i elastyczne ciasto przez ok. 10 minut. Potem owijamy je folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
3.PRZYRZĄDZAMY FARSZ:
Do miski przekładamy twaróg, a potem dodajemy resztę składników. Wszystko rozgniatamy widelcem i mieszamy na umiarkowanie gładką masę.
4.WYKRAWAMY CIASTO:
Ciasto dzielimy na cztery części, a potem każdą z nich rozwałkowujemy. Przy pomocy szklanki wykrawamy z ciasta okręgi.
5.NADZIEWAMY PIEROGI:
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu, a potem sklejamy ze sobą brzegi i dociskamy, formując kształt półksiężyca.
6.GOTUJEMY PIEROGI:
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy do wrzątku pierogi i gotujemy. Wyciągamy je z wody po ok. 2,5 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
7.PODAJEMY PIEROGI:
Ugotowane pierogi przekładamy na sito i przelewamy chłodną wodą. Odcedzone z wody pierogi układamy na talerzach. Podajemy je z masłem oraz śmietaną i cukrem.
Pierogi z serem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PIEROGI

Do miski dodajemy wszystkie składniki - mąkę, wodę, sól oraz olej i dokładnie wszystko mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.

2

ZAGNIATAMY CIASTO

Połączone ze sobą składniki zagniatamy na lekkie i elastyczne ciasto przez ok. 10 minut. Potem owijamy je folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

3

PRZYRZĄDZAMY FARSZ

Do miski przekładamy twaróg, a potem dodajemy resztę składników. Wszystko rozgniatamy widelcem i mieszamy na umiarkowanie gładką masę.

4

WYKRAWAMY CIASTO

Ciasto dzielimy na cztery części, a potem każdą z nich rozwałkowujemy. Przy pomocy szklanki wykrawamy z ciasta okręgi.

5

NADZIEWAMY PIEROGI

Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu, a potem sklejamy ze sobą brzegi i dociskamy, formując kształt półksiężyca.

6

GOTUJEMY PIEROGI

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy do wrzątku pierogi i gotujemy. Wyciągamy je z wody po ok. 2,5 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

7

PODAJEMY PIEROGI

Ugotowane pierogi przekładamy na sito i przelewamy chłodną wodą. Odcedzone z wody pierogi układamy na talerzach. Podajemy je z masłem oraz śmietaną i cukrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3069 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

613,8 kcal

🥑

Tłuszcz

16,7 g

🌾

Węglowodany

96,3 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

20,1 g

Podobne przepisy