lamotek.pl

Wędlina golonkowa z szynkowaru • przepis • składniki • przygotowanie

Mięso z golonki połączone z przyprawami – czosnkiem, pieprzem i majerankiem – dzięki przepisowi Karola zamieni się w pyszną, domową wędlinę! Sprawdź, jak przygotować ją przy użyciu szynkowaru.

Wędlina golonkowa z szynkowaru

Mięso z golonki połączone z przyprawami – czosnkiem, pieprzem i majerankiem – dzięki przepisowi Karola zamieni się w pyszną, domową wędlinę! Sprawdź, jak przygotować ją przy użyciu szynkowaru.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz czarny - 1 łyżeczka
majeranek suszony - 1 łyżka
mięso wieprzowe golonka z kością - 1 kg
sól peklowa - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY MIĘSO:
Golonkę bez kości oddzielamy od skóry i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy peklosól, pieprz, drobno posiekany czosnek i majeranek. Dokładnie mieszamy.
2.PRZEKŁADAMY MIĘSO DO SZYNKOWARU:
Mięso przekładamy doszynkowaruwyłożonego foliowym woreczkiem. Ugniatamy za pomocą tłuczka, by mięso równo rozłożyło się w szynkowarze.
3.GOTUJEMY MIĘSO W SZYNKOWARZE:
W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Poziom wody powinien sięgać wyżej niż mięso wszynkowarze. Temperatura wody nie powinna przekraczać 80-82°C.
4.STUDZIMY I CHŁODZIMY MIĘSO:
Po ugotowaniu studzimy mięso wszynkowarze, a następnie przekładamy je do lodówki, by stężało.
Wędlina golonkowa z szynkowaru

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY MIĘSO

Golonkę bez kości oddzielamy od skóry i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy peklosól, pieprz, drobno posiekany czosnek i majeranek. Dokładnie mieszamy.

2

PRZEKŁADAMY MIĘSO DO SZYNKOWARU

Mięso przekładamy doszynkowaruwyłożonego foliowym woreczkiem. Ugniatamy za pomocą tłuczka, by mięso równo rozłożyło się w szynkowarze.

3

GOTUJEMY MIĘSO W SZYNKOWARZE

W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Poziom wody powinien sięgać wyżej niż mięso wszynkowarze. Temperatura wody nie powinna przekraczać 80-82°C.

4

STUDZIMY I CHŁODZIMY MIĘSO

Po ugotowaniu studzimy mięso wszynkowarze, a następnie przekładamy je do lodówki, by stężało.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1277,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

63,9 kcal

🥑

Tłuszcz

1,6 g

🌾

Węglowodany

0,4 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

11,9 g

Podobne przepisy