Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie
Biała fasola to nie tylko fasolka po bretońsku! Wypróbuj nasz przepis, w którym połączyliśmy ją z kurczakiem, marchewką i kukurydzą. To pomysł na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny.
Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY FASOLĘ
Odlewamy wodę z fasoli, płuczemy i wlewamy świeżą wodę tak, aby dobrze zakryła fasolę (ok. 3 cm nad fasolę). Zagotowujemy bez pokrywki i gotujemy w ten sposób przez 10 minut. Następnie gotujemy pod przykryciem przez 60 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy fasola zmiękła.
KROIMY KURCZAKA
W czasie, gdy fasola się gotuje, kroimy kurczaka w kostkę i doprawiamy solą. Odstawiamy na bok.
SMAŻYMY MIĘSO I WARZYWA
Dymkę i czosnek drobno siekamy. Marchewkę kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kurczaka, dymkę i czosnek. Smażymy do zarumienienia.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Kiedy fasola będzie miękka, odlewamy wodę. Do fasoli dodajemy kurczaka, marchewkę i odsączoną kukurydzę. Zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy solą oraz słodką i ostrą papryką. Dusimy pod przykryciem 30 minut, aż marchewka zmięknie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1763,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
440,9 kcal
Tłuszcz
7,6 g
Węglowodany
37,5 g
Błonnik
10,2 g
Białko
34,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka z chrupiącą skórką
Łatwy przepis na kaczkę? Proszę bardzo! Skorzystaj z przepisu Kingi Paruzel na pieczoną kaczkę z chrupiącą glazurowaną skórką.

Batatowe frytki Kamyka
Gdy meczowe emocje sięgają zenitu, nie można zapomnieć o przekąskach! Batatowe frytki Kamyka to patent na sycące danie w stylu kuchni Ameryki Łacińskiej. Z pewnością podbije Twoje kubki smakowe!

Ciasto makowa panienka
Zrób wyśmienite bezglutenowe ciasto na bazie biszkoptu makowo-kokosowego z dodatkiem mączki migdałowej, kremu waniliowego oraz konfitury z czarnej porzeczki. Koniecznie sprawdź ten przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym
Słodkie oblicze kuchni inspirowanej Ameryką w najlepszym wydaniu! Przygotuj domowe, czekoladowe bajgle z kremem na bazie serka, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła.

Chutney z pomidorów i mango
Zamknięty w słoikach orientalny chutney łączący aromat chili, kolendry i gorczycy ze słodkim smakiem mango i pomidorów.

Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
Zobacz, jak krok po kroku przygotować ravioli z ricottą, szpinakiem i parmezanem, oblane sosem maślanym z szałwią!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kuskus z żurawinami i pomarańczami
Tak przygotowany kuskus smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno! Sprawdzi się jako lunch do pracy lub dodatek do dań mięsnych.

Czekoladki z masłem orzechowym
Domowe czekoladki z nadzieniem z masła orzechowego świetnie sprawdzą się w roli słodkiej przekąski lub równie słodkiego prezentu dla bliskiej sercu osoby. Zobacz, jak łatwo je przygotować z jedynie sześciu głównych składników!

Croissant z pesto i francuskim serem
Delikatny i chrupiący croissant podany z aromatycznym czerwonym pesto i francuskim serem pleśniowym to wspaniały pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdź, jak proste w przygotowaniu mogą być pyszne posiłki!