lamotek.pl

Paszteciki z mięsem • przepis • składniki • przygotowanie

Paszteciki drożdżowe to przekąska, która wielu osobom kojarzy się ze świętami. Wypełnione kapustą i grzybami paszteciki zachwycają swoim smakiem. A co jeśli wypełni się je mięsem? Przekonaj się sam, jak pyszne są paszteciki z mięsem z naszego przepisu!

Paszteciki z mięsem

Paszteciki drożdżowe to przekąska, która wielu osobom kojarzy się ze świętami. Wypełnione kapustą i grzybami paszteciki zachwycają swoim smakiem. A co jeśli wypełni się je mięsem? Przekonaj się sam, jak pyszne są paszteciki z mięsem z naszego przepisu!

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni

Składniki

mleko - 65 ml
masło - 50 g
drożdże świeże - 25 g
cukier - 1 łyżeczka
bulion - 500 ml
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g
marchew - 1 szt.
cebula - 1 szt.
sól - 0,5 łyżeczki
majeranek - 0,3 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
olej - 40 ml
jajko - 2 szt.
mąka pszenna -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASŁO:
Masło włóż do rondelka i delikatnie je podgrzej, aby się rozpuściło, a potem ostudź.
2.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN:
W garnku podgrzewamy mleko i dodajemy do niego cukier. Wyłączamy kuchenkę. Do mleka wrzucamy drożdże i mieszamy. Odstawiamy zaczyn na kilka minut na bok.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Wsypujemy do miski mąkę, sól, dodajemy także masło, jajko oraz zaczyn. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Gdy zrobi się elastyczne, wkładamy je do miski i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
4.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cebulę i marchewkę obieramy. Kroimy je w bardzo drobną kostkę.
5.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego marchewkę, a potem cebulę. Smażymy, aż zmiękną i zrobią się lekko rumiane.
6.DODAJEMY MIĘSO:
Do warzyw wrzucamy mięso mielone i krótko je podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy sól, pieprz i majeranek.
7.DODAJEMY BULION:
Zalewamy mięso i warzywa bulionem i zmniejszamy ogień na minimalny. Redukujemy bulion prawie do zera, co jakiś czas mieszając mięso. Ściągamy farsz z kuchenki i studzimy go.
8.NAKŁADAMY FARSZ DO PASZTECIKÓW:
Blat posypujemy mąką, a potem rozwałkowujemy ciasto na prostokątny, długi placek. Układamy farsz na środku przez całą długość ciasta i sklejamy przeciwległy bok. Kroimy paszteciki pod kątem, aby utworzyły kształt przypominający romb. Doklejamy boki, aby farsz zbyt mocno nie wypływał.
9.PIECZEMY PASZTECIKI:
Wykładamy blachę papierem do pieczenia i przekładamy na nią paszteciki. Bełtamy jajka w misce i smarujemy nim każdy pasztecik, a potem wkładamy blachę do piekarnika. Całość pieczemy przez 35- 40 minut. Powinny zrobić się w tym czasie rumiane. Paszteciki serwujemy ciepłe, ale nie gorące.
Paszteciki z mięsem

Czas przygotowania

130 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASŁO

Masło włóż do rondelka i delikatnie je podgrzej, aby się rozpuściło, a potem ostudź.

2

PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

W garnku podgrzewamy mleko i dodajemy do niego cukier. Wyłączamy kuchenkę. Do mleka wrzucamy drożdże i mieszamy. Odstawiamy zaczyn na kilka minut na bok.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Wsypujemy do miski mąkę, sól, dodajemy także masło, jajko oraz zaczyn. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Gdy zrobi się elastyczne, wkładamy je do miski i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.

4

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebulę i marchewkę obieramy. Kroimy je w bardzo drobną kostkę.

5

PODSMAŻAMY WARZYWA

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego marchewkę, a potem cebulę. Smażymy, aż zmiękną i zrobią się lekko rumiane.

6

DODAJEMY MIĘSO

Do warzyw wrzucamy mięso mielone i krótko je podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy sól, pieprz i majeranek.

7

DODAJEMY BULION

Zalewamy mięso i warzywa bulionem i zmniejszamy ogień na minimalny. Redukujemy bulion prawie do zera, co jakiś czas mieszając mięso. Ściągamy farsz z kuchenki i studzimy go.

8

NAKŁADAMY FARSZ DO PASZTECIKÓW

Blat posypujemy mąką, a potem rozwałkowujemy ciasto na prostokątny, długi placek. Układamy farsz na środku przez całą długość ciasta i sklejamy przeciwległy bok. Kroimy paszteciki pod kątem, aby utworzyły kształt przypominający romb. Doklejamy boki, aby farsz zbyt mocno nie wypływał.

9

PIECZEMY PASZTECIKI

Wykładamy blachę papierem do pieczenia i przekładamy na nią paszteciki. Bełtamy jajka w misce i smarujemy nim każdy pasztecik, a potem wkładamy blachę do piekarnika. Całość pieczemy przez 35- 40 minut. Powinny zrobić się w tym czasie rumiane. Paszteciki serwujemy ciepłe, ale nie gorące.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3606,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

515,2 kcal

🥑

Tłuszcz

27,1 g

🌾

Węglowodany

45,7 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

22,6 g

Podobne przepisy

Paszteciki z mięsem - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl