lamotek.pl

Omlet z makaronem • przepis • składniki • przygotowanie

Jak smakuje omlet ze smażonym makaronem? Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sam!

Omlet z makaronem

Jak smakuje omlet ze smażonym makaronem? Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sam!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 250 g
jajko - 6 szt.
mleko - 100 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
oliwki zielone - 50 g
sól - 1 szczypta
zioła prowansalskie - 30 g
szynka gotowana - 125 g
makaron farfalle - 280 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MAKARON I POMIDORY:
Makaron gotujemy w dużej ilości wrzącej osolonej wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż i zanurzamy łyżką cedzakową na 30-60 sekund we wrzącej wodzie z makaronem. Wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i studzimy. Następnie obieramy ze skórki. Pomidory kroimy na pół, pestki usuwamy, miąższ kroimy na kawałki.
2.KROIMY SZYNKĘ I OLIWKI:
Plastry szynki układamy jeden na drugim i kroimy na kawałki. Oliwki odsączamy i grubo siekamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, ziołami, solą i pieprzem.
3.SMAŻYMY MAKARON:
Makaron odlewamy i odsączamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i przez 3-5 minut smażymy na niej makaron, cały czas go obracając. Dodajemy pomidory, szynkę i oliwki i smażymy razem przez 2 minuty.
4.SMAŻYMY OMLET:
Całość zalewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem i smażymy na średnim ogniu, aż omlet zetnie się na krawędziach. Następnie dusimy go na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 5 minut, do momentu, aż wierzch się zetnie. Omlet dzielimy na 4 porcje i podajemy. Można go również posmarować sosem pomidorowym lub keczupem.
Omlet z makaronem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MAKARON I POMIDORY

Makaron gotujemy w dużej ilości wrzącej osolonej wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż i zanurzamy łyżką cedzakową na 30-60 sekund we wrzącej wodzie z makaronem. Wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i studzimy. Następnie obieramy ze skórki. Pomidory kroimy na pół, pestki usuwamy, miąższ kroimy na kawałki.

2

KROIMY SZYNKĘ I OLIWKI

Plastry szynki układamy jeden na drugim i kroimy na kawałki. Oliwki odsączamy i grubo siekamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, ziołami, solą i pieprzem.

3

SMAŻYMY MAKARON

Makaron odlewamy i odsączamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i przez 3-5 minut smażymy na niej makaron, cały czas go obracając. Dodajemy pomidory, szynkę i oliwki i smażymy razem przez 2 minuty.

4

SMAŻYMY OMLET

Całość zalewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem i smażymy na średnim ogniu, aż omlet zetnie się na krawędziach. Następnie dusimy go na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 5 minut, do momentu, aż wierzch się zetnie. Omlet dzielimy na 4 porcje i podajemy. Można go również posmarować sosem pomidorowym lub keczupem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1847,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

461,9 kcal

🥑

Tłuszcz

15,2 g

🌾

Węglowodany

55,3 g

🥬

Błonnik

25,5 g

💪

Białko

25,5 g

Podobne przepisy