lamotek.pl

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Wykorzystaj ciasto francuskie, by przygotować klasyczną sylwestrową przekąskę: pieczone roladki z łososiem obtoczone w sezamie.

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem

Wykorzystaj ciasto francuskie, by przygotować klasyczną sylwestrową przekąskę: pieczone roladki z łososiem obtoczone w sezamie.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
ciasto francuskie - 1 szt.
łosoś wędzony - 100 g
sezam biały - 2 łyżki
świeży koperek - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 10 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.FASZERUJEMY CIASTO FRANCUSKIE:
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na desce posypanej mąką. Łososia rozkładamy na ⅓ powierzchni ciasta. Łososia doprawiamy pieprzem i rolujemy ciasto.
2.ZWIJAMY I FORMUJEMY ROLADKI:
Jajko roztrzepujemy widelcem w misce, dodajemy pieprz i sól. Mieszamy. Końcówki ciasta smarujemy jajkiem, zawijamy, następnie cały rulon smarujemy jajkiem. Posypujemy ciasto sezamem. Kroimy na małe roladki.
3.PIECZEMY ROLADKI:
Ruloniki wkładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) na mniej więcej 15 minut (ciasto nie może być surowe).
4.PODAJEMY ROLADKI:
Po upieczeniu wyciągamy na talerz, przystrajamy koperkiem.
Roladki z ciasta francuskiego z łososiem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FASZERUJEMY CIASTO FRANCUSKIE

Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na desce posypanej mąką. Łososia rozkładamy na ⅓ powierzchni ciasta. Łososia doprawiamy pieprzem i rolujemy ciasto.

2

ZWIJAMY I FORMUJEMY ROLADKI

Jajko roztrzepujemy widelcem w misce, dodajemy pieprz i sól. Mieszamy. Końcówki ciasta smarujemy jajkiem, zawijamy, następnie cały rulon smarujemy jajkiem. Posypujemy ciasto sezamem. Kroimy na małe roladki.

3

PIECZEMY ROLADKI

Ruloniki wkładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) na mniej więcej 15 minut (ciasto nie może być surowe).

4

PODAJEMY ROLADKI

Po upieczeniu wyciągamy na talerz, przystrajamy koperkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1339,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1339,2 kcal

🥑

Tłuszcz

83,9 g

🌾

Węglowodany

102,9 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

41,7 g

Podobne przepisy