lamotek.pl

Pasta z tuńczyka • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle szybka w przygotowaniu pasta z tuńczyka z domowym majonezem, czyli klasyczne smarowidło na kanapki. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje!

Pasta z tuńczyka

Niezwykle szybka w przygotowaniu pasta z tuńczyka z domowym majonezem, czyli klasyczne smarowidło na kanapki. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 1 szt.
żółtka jaj - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
musztarda dijon - 1 łyżka
sól - 1 łyżeczka
olej rzepakowy - 100 ml
tuńczyk w oleju - 200 g
seler naciowy - 2 łodygi

Instrukcje przygotowania

1.SIEKAMY DYMKĘ:
Dymkę przekładamy do pojemnika miksującego i siekamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6.
2.PRZYGOTOWUJEMY MAJONEZ:
Do posiekanej dymki dodajemy żółtko, sok wyciśnięty z cytryny, musztardę i sól. Całość mieszamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4.Do wymieszanych składników powoli, po pokrywie, wlewamy olej, aby stopniowo spływał po miarce, cały czas ubijając majonez z użyciem programugotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / obroty 4.
3.MIESZAMY MAJONEZ Z TUŃCZYKIEM I SELEREM:
Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Do gotowego majonezu dodajemy tuńczyka wraz z olejem oraz łodygi selera i wszystko mieszamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 3.
Pasta z tuńczyka

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SIEKAMY DYMKĘ

Dymkę przekładamy do pojemnika miksującego i siekamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6.

2

PRZYGOTOWUJEMY MAJONEZ

Do posiekanej dymki dodajemy żółtko, sok wyciśnięty z cytryny, musztardę i sól. Całość mieszamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4.Do wymieszanych składników powoli, po pokrywie, wlewamy olej, aby stopniowo spływał po miarce, cały czas ubijając majonez z użyciem programugotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / obroty 4.

3

MIESZAMY MAJONEZ Z TUŃCZYKIEM I SELEREM

Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Do gotowego majonezu dodajemy tuńczyka wraz z olejem oraz łodygi selera i wszystko mieszamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 3.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1302,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

217,1 kcal

🥑

Tłuszcz

18,5 g

🌾

Węglowodany

2,5 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

10,8 g

Podobne przepisy