lamotek.pl

Obiad jednoblaszkowy • przepis • składniki • przygotowanie

Słyszeliście już na pewno o daniach jednogarnkowych, teraz czas na obiad jednoblaszkowy! Sprawdź, jak przygotować naprawdę sycący obiad z dużą ilością warzyw i soczystą polędwiczką z kurczaka.

Obiad jednoblaszkowy

Słyszeliście już na pewno o daniach jednogarnkowych, teraz czas na obiad jednoblaszkowy! Sprawdź, jak przygotować naprawdę sycący obiad z dużą ilością warzyw i soczystą polędwiczką z kurczaka.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak polędwiczki - 100 g
ziemniak - 200 g
pieczarka - 80 g
papryka czerwona - 0,25 szt.
cukinia - 0,25 szt.
ciecierzyca konserwowa - 50 g
oliwa z oliwek - 15 g
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 0,25 łyżeczki
papryka wędzona mielona - 0,25 łyżeczki
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
chili płatki - 1 szczypta
natka pietruszki - 4 liście
sok z cytryny - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Następnie przekładamy je do miski, skrapiamy połową oliwy, doprawiamy słodką papryką, połową oregano, soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 35 minut.
2.PIECZEMY POZOSTAŁE WARZYWA I KURCZAKA:
Polędwiczki z kurczaka i resztę warzyw kroimy na mniejsze kawałki. Także przekładamy je do miski i doprawiamy pozostałymi przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy i dokładamy do piekących się ziemniaków 20 minut przed końcem pieczenia.
3.PODAJEMY OBIAD:
Upieczone warzywa i mięso przekładamy na talerz, oprószamy natką pietruszki, skrapiamy sokiem z cytryny i od razu podajemy.
Obiad jednoblaszkowy

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Następnie przekładamy je do miski, skrapiamy połową oliwy, doprawiamy słodką papryką, połową oregano, soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 35 minut.

2

PIECZEMY POZOSTAŁE WARZYWA I KURCZAKA

Polędwiczki z kurczaka i resztę warzyw kroimy na mniejsze kawałki. Także przekładamy je do miski i doprawiamy pozostałymi przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy i dokładamy do piekących się ziemniaków 20 minut przed końcem pieczenia.

3

PODAJEMY OBIAD

Upieczone warzywa i mięso przekładamy na talerz, oprószamy natką pietruszki, skrapiamy sokiem z cytryny i od razu podajemy.

Wartości odżywcze

Podobne przepisy