Kokosowa panna cotta w stylu azjatyckim • przepis • składniki • przygotowanie
Masz ochotę na delikatny i pyszny deser? Sprawdź nasz przepis na panna cottę w stylu azjatyckim! Poczuj delikatny smak mleka kokosowego połączonego z owocową świeżością soku z limonki i świeżej marakui.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PANNA COTTĘ
Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie. Mleczko kokosowe z dodatkiem mleka i 3 łyżek cukru podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Potem żelatynę odciskamy z wody i rozpuszczamy w gorącym mleku kokosowym. Foremki płuczemy zimną wodą, przelewamy do nich mleko i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
Zagotowujemy 50 ml wody z dodatkiem 3 łyżek cukru i soku z limonki. Przekrawamy marakuje na pół i wydrążony miąższ dodajemy do syropu cukrowego. Całość zostawiamy do ostygniecia.
PODAJEMY PANNA COTTĘ
Panna cottę podajemy z syropem, udekorowaną miętą i limonką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1003,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
501,6 kcal
Tłuszcz
37,1 g
Węglowodany
37,7 g
Błonnik
3 g
Białko
7,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Minestrone – zupa z makaronem
Zupa jarzynowa w stylu włoskim, czyli minestrone z makaronem w wykonaniu Karola Okrasy!

Zimowa surówka z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi i pomarańczami
Surówka z kapusty i różnych sałat z dodatkiem kawałków pomarańczy z aromatycznym dressingiem i parmezanem. Świetnie połączenie, które odświeży każdy posiłek.

Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami
Wegezapiekanka to doskonałe danie na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak szybko zapiekanka znika z talerzy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bezmięsne udka serowe
Czy to udko? Absolutnie nie! Za to ma paluszkową kostkę, pyszną panierkę i serowe nadzienie. Warto spróbować je zrobić i zaskoczyć tą wegetariańską przekąską rodzinę i znajomych podczas kolejnego spotkania.

Krem z brązowych pieczarek z gremolatą
Aromatyczny krem z brązowych pieczarek i borowików, czyli kwintesencja jesieni w misce, która dzięki dodatkowi gremolaty nie traci na świeżości. Przygotuj to danie i sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe połączenie smaków.

Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
Szukasz pomysłu na proste przekąski sylwestrowe? Postaw na kanapki, które rozchodzą się wyjątkowo szybko na każdej imprezie – z pastą śledziową i awokado!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Fondant z malinami
Idealnie wilgotny fondant czekoladowy z delikatnym sosem malinowym to wykwintny deser, który zachwyci Twoich gości. Przygotujesz go łatwo z termorobotem MC Smart!

Rollsy z warzywami i sosem orzechowym
Te proste rollsy ze świeżych warzyw świetnie sprawdzą się jako przekąska lub lekki posiłek. Dodatek kremowego sosu z orzeszków ziemnych sprawia, że całość smakuje obłędnie.

Królik w sosie śmietanowym
Mięso królika, makaron penne, pyszny sos oraz kurki – wyborne połączenie dla podniebienia!