lamotek.pl

Mus truskawkowy • przepis • składniki • przygotowanie

Prawdziwy raj dla fanów truskawek! Przygotuj ten orzeźwiający mus, gdy masz ochotę na coś naprawdę smacznego i prostego!

Mus truskawkowy

Prawdziwy raj dla fanów truskawek! Przygotuj ten orzeźwiający mus, gdy masz ochotę na coś naprawdę smacznego i prostego!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 80 g
śmietana 36% - 250 g
truskawki mrożone - 450 g
mięta świeża - 2 g
woda - 4 łyżki
żelatyna - 4 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.NAMACZAMY ŻELATYNĘ:
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na ok. 5-7 minut, by napęczniała.
2.GOTUJEMY MROŻONE TRUSKAWKI:
Mrożone truskawki z cukrem podgrzewamy w garnku na średnim ogniu, mieszając. Gdy zmiękną i oddadzą sok, wyłączamy ogień. Odstawiamy truskawki do lekkiego wystudzenia i blendujemy na gładki, jednolity mus. Ponownie zagotowujemy.
3.PRZYGOTOWUJEMY MUS TRUSKAWKOWY:
Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż się rozpuści. Mus z żelatyną odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
4.UBIJAMY ŚMIETANKĘ:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na nie do końca sztywny krem.
5.ŁĄCZYMY ŚMIETANKĘ Z MUSEM TRUSKAWKOWYM:
Partiami dodajemy wystudzony mus truskawkowy. Za każdym razem delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi.
6.SCHŁADZAMY I PODAJEMY MUS:
Gotowy mus przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.
Mus truskawkowy

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NAMACZAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na ok. 5-7 minut, by napęczniała.

2

GOTUJEMY MROŻONE TRUSKAWKI

Mrożone truskawki z cukrem podgrzewamy w garnku na średnim ogniu, mieszając. Gdy zmiękną i oddadzą sok, wyłączamy ogień. Odstawiamy truskawki do lekkiego wystudzenia i blendujemy na gładki, jednolity mus. Ponownie zagotowujemy.

3

PRZYGOTOWUJEMY MUS TRUSKAWKOWY

Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż się rozpuści. Mus z żelatyną odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

4

UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na nie do końca sztywny krem.

5

ŁĄCZYMY ŚMIETANKĘ Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Partiami dodajemy wystudzony mus truskawkowy. Za każdym razem delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi.

6

SCHŁADZAMY I PODAJEMY MUS

Gotowy mus przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1384,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

230,8 kcal

🥑

Tłuszcz

15,1 g

🌾

Węglowodany

21,3 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

4,4 g

Podobne przepisy

Mus truskawkowy - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl