lamotek.pl

Kremowa zupa tortellini • przepis • składniki • przygotowanie

Fantastyczna, kremowa i treściwa zupa z małymi pierożkami tortellini. Bogata w warzywa i pełna aromatu podbije serce każdego, kto jej spróbuje!

Kremowa zupa tortellini

Fantastyczna, kremowa i treściwa zupa z małymi pierożkami tortellini. Bogata w warzywa i pełna aromatu podbije serce każdego, kto jej spróbuje!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1 l
ząbek czosnku - 2 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
marchew - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
seler naciowy - 100 g
sól - 1 szczypta
szalotka - 1 szt.
śmietana 30% - 200 ml
natka pietruszki - 2 łyżki
Szpinak Baby - 100 g
tortellini - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY SZALOTKĘ I CZOSNEK:
Oliwę rozgrzewamy na dnie głębokiego garnka. Szalotkę drobno posiekaną przesmażamy przez ok. 2 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze minutę.
2.DODAJEMY MARCHEW I SELER:
Marchew i seler kroimy w talarki. Dodajemy do garnka. Gotujemy minutę i zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu zmięknięcia marchewki.
3.DODAJEMY SZPINAK I ŚMIETANĘ:
Szpinak i śmietanę dodajemy do garnka. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotujemy do momentu zwiędnięcia szpinaku.
4.DODAJEMY TORTELLINI:
Tortellini dodajemy do zupy. Całość gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
5.PODAJEMY ZUPĘ:
Ugotowaną zupę nalewamy do misek i posypujemy porwaną na kawałki pietruszką.
Kremowa zupa tortellini

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY SZALOTKĘ I CZOSNEK

Oliwę rozgrzewamy na dnie głębokiego garnka. Szalotkę drobno posiekaną przesmażamy przez ok. 2 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze minutę.

2

DODAJEMY MARCHEW I SELER

Marchew i seler kroimy w talarki. Dodajemy do garnka. Gotujemy minutę i zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu zmięknięcia marchewki.

3

DODAJEMY SZPINAK I ŚMIETANĘ

Szpinak i śmietanę dodajemy do garnka. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotujemy do momentu zwiędnięcia szpinaku.

4

DODAJEMY TORTELLINI

Tortellini dodajemy do zupy. Całość gotujemy jeszcze przez 2 minuty.

5

PODAJEMY ZUPĘ

Ugotowaną zupę nalewamy do misek i posypujemy porwaną na kawałki pietruszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1134 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

283,5 kcal

🥑

Tłuszcz

15,1 g

🌾

Węglowodany

29,8 g

🥬

Błonnik

7,9 g

💪

Białko

7,9 g

Podobne przepisy