Metrowiec • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto metrowiec to jeden z tych wypieków, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa, bo chętnie pieczony był przez nasze mamy i babcie. Warstwowe, lekkie, czekoladowe i po prostu pyszne – to ciasto zasługuje na to, aby przywrócić mu jego dawną świetność. Odkryjcie nasz przepis na metrowiec!

Czas przygotowania
385 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wlewamy do kubka, a białka do miski i ubijamy je na sztywną pianę.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Ubijamy białka i powoli dodajemy oba cukry, a potem pojedynczo, delikatnie żółtka. Gdy całość się połączy, dodajemy stopniowo wodę oraz olej.
DODAJEMY MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA
Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, a potem miksujemy wszystko na małych obrotach, aż składniki się połączą.
PIECZEMY CIASTO
Keksówkę smarujemy masłem i podsypujemy mąką, a potem wylewamy do niej ciasto i wyrównujemy. Pieczemy przez ok 35-40 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach przez 15 minut, a potem wyciągamy z pieca i studzimy całkowicie. Wyciągamy z keksówki, podważając brzegi. Formę myjemy i osuszamy.
POWTARZAMY KROKI
Przygotowujemy ciasto dokładnie w ten sam sposób, wzbogacając je o kakao. Wsypujemy je do masy w tym samym momencie, co mąkę i proszek do pieczenia.
PIECZEMY CIEMNE CIASTO
Keksówkę ponownie smarujemy masłem i obsypujemy mąką i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy przez 35-40 minut i studzimy w ten sam sposób.
PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ
Do rondelka wlewamy 400 ml mleka i podgrzewamy je. Dodajemy oba cukry i mieszamy. Gotujemy, aż cukier się rozpuści.
MIESZAMY SKROBIĘ Z ŻÓŁTKAMI
Do osobnej miski wbijamy oddzielone od białek żółtka (białka wlewamy do kubka). Dodajemy resztę mleka i mieszamy. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i energicznie mieszamy, by pozbyć się grudek.
DODAJEMY SKROBIĘ DO RONDELKA
Do gotującego się mleka z cukrem dodajemy zawartość miski i wszystko mieszamy. Gotujemy, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje i odstawiamy do przestygnięcia. Przykrywamy budyń folią tak, by dotykała jego powierzchni.
UBIJAMY MASŁO
Do drugiej miski przekładamy masło i ubijamy je mikserem na puszystą masę.
DODAJEMY BUDYŃ DO MASŁA
Wystudzony budyń dodajemy stopniowo do puszystej, maślanej masy. Miksujemy, aż wszystko się połączy. Odstawiamy do lodówki na 10 minut.
KROIMY I ŁĄCZYMY OBA CIASTA
Oba ciasta kroimy na kromki. Każdą z nich smarujemy masą budyniową i łączymy naprzemiennie – raz ciasto jasne, raz ciasto ciemne, jedna kromka za drugą. Układamy w ten sposób na desce lub innej tacy odpowiednich rozmiarów długie, dwukolorowe ciasto. Jeśli nie mamy miejsca w lodówce na tak długie ciasto, zamiast jednego długiego, możemy złożyć dwa krótsze ciasta, jedno obok drugiego. Następnie od góry i po bokach wyrównujemy krem nożem i ostrożnie wkładamy ciasto do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
W rondelku rozpuszczamy masło.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Do roztopionego masła dodajemy cukier puder, mleko i kakao. Całość dokładnie mieszamy i ściągamy z kuchenki.
WYKAŃCZAMY CIASTO
Wyciągamy ciasto z lodówki i polewamy je gotową polewą, tak aby przykryła dokładnie wszystkie boki.
CHŁODZIMY CIASTO
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki, aby polewa mogła stwardnieć. Gdy to nastąpi, możemy przejść do krojenia ciasta - należy robić to na ukos, by uwidoczniły się pionowe pasy ciast i kremu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9609,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
961 kcal
Tłuszcz
52,9 g
Węglowodany
103,3 g
Błonnik
0 g
Białko
17,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
Szukasz pomysłów na proste i smaczne dania, które można przyrządzić wszędzie? Wypróbuj przepis Karola na pstrąga z ogniska podanego na salsie z pieczonej papryki i suszonych śliwek!

Uszka z kapustą i grzybami
Uszka z kapustą i grzybami to wyśmienite danie, które zwykle podaje się wraz z wigilijnym barszczem. Delikatne, ręcznie lepione pierożki wypełnione aromatycznym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj przyrządzić je wraz z nami!

Krewetki na cukinii
Krewetki z grilla? Czemu nie! Podane na cienkich plastrach cukinii oczarują wszystkich fanów niebanalnej kuchni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sorbet truskawkowy
Lato to czas na orzeźwiające napoje i desery. W ciepłe, letnie dni nic nie równa się smakowi domowego sorbetu zrobionego z truskawek. Wykorzystując te sezonowe owoce, można stworzyć niezwykle smaczny deser, który przyniesie Ci odświeżenie w te najbardziej upalne popołudnia. Jak zrobić domowy sorbet truskawkowy? Odkryj tę prostą recepturę wraz z nami!

Duszone żeberka – przepis
Żeberka duszone w sosie własnym to danie, które zachwyca wyjątkowym smakiem i boskim aromatem rozchodzącym się po całej kuchni podczas ich przygotowywania. Duszenie żeberek pozwala zachować ich soczystość i miękkość, jednocześnie wzbogacając ich smak różnorodnymi dodatkami. Jak zrobić pyszne duszone żeberka? Odkryj przepis Kuchni Lidla na to klasyczne danie!

Ciasto lion
Ciasto lion to wyjątkowy deser inspirowany popularnym batonikiem, który łączy w sobie wyrazisty smak kajmaku, delikatną śmietankę i moc orzechów. To idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy szukają czegoś więcej niż tradycyjne ciasto. Chcesz zachwycić gości nietuzinkowym ciastem bez pieczenia? Przygotuj ciasto lion według naszego przepisu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kleik ryżowy z jabłkiem
Deser przygotowywany na wiele sposobów przez babcie i mamy – kleik ryżowy z cynamonem i tartym jabłkiem!

Syrop pomarańczowo-cynamonowy
Połączenie soku z pomarańczy z cynamonem to prawdziwie zachwycający smak. Aby go poznać, przygotuj ten przepyszny syrop z czterech składników, który będzie idealnym dodatkiem do kawy i herbaty.

Śniadaniowy bowl z kaszą
Kinga Paruzel zdradza swój przepis na udane śniadanie - kasza, pieczone warzywa, jajka i olej z awokado! Wypróbuj!