lamotek.pl

Ekspresowe bułeczki śniadaniowe • przepis • składniki • przygotowanie

Wykorzystaj łatwo dostępne składniki, by przygotować proste bułeczki bez drożdży – idealne na śniadanie dla Ciebie i bliskich!

Ekspresowe bułeczki śniadaniowe

Wykorzystaj łatwo dostępne składniki, by przygotować proste bułeczki bez drożdży – idealne na śniadanie dla Ciebie i bliskich!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 1 łyżeczka
sezam biały - 1 łyżka
mąka pszenna - 20 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 150 g
mleko - 220 ml
olej słonecznikowy - 60 ml
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
W naczyniu robota łączymy suche składniki ciasta: mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, sól, cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy.
2.DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI I WYRABIAMY CIASTO:
Dodajemy ciepłe (nie gorące) mleko i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy jajko i żółtko. Na koniec, gdy składniki się połączą, dodajemy olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
3.FORMUJEMY BUŁECZKI:
Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia robota za pomocą silikonowej szpatułki. Przekładamy na blat oprószony mąką i chwilę ugniatamy. Jeśli ciasto klei się do dłoni, oprószamy je dodatkowo niewielką ilością mąki i ponownie zagniatamy.
4.PIECZEMY BUŁECZKI:
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy z wierzchu na krzyż, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem.
Ekspresowe bułeczki śniadaniowe

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

W naczyniu robota łączymy suche składniki ciasta: mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, sól, cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy.

2

DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI I WYRABIAMY CIASTO

Dodajemy ciepłe (nie gorące) mleko i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy jajko i żółtko. Na koniec, gdy składniki się połączą, dodajemy olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

3

FORMUJEMY BUŁECZKI

Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia robota za pomocą silikonowej szpatułki. Przekładamy na blat oprószony mąką i chwilę ugniatamy. Jeśli ciasto klei się do dłoni, oprószamy je dodatkowo niewielką ilością mąki i ponownie zagniatamy.

4

PIECZEMY BUŁECZKI

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy z wierzchu na krzyż, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2136,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

267,1 kcal

🥑

Tłuszcz

10,5 g

🌾

Węglowodany

35,8 g

🥬

Błonnik

8,8 g

💪

Białko

8,8 g

Podobne przepisy