lamotek.pl

Lody arbuzowe na patyku • przepis • składniki • przygotowanie

Owoce na patyku, czyli arbuzowe lody z kiwi, to świetna przekąska na upalne dni. Sprawdź, jak łatwo je przygotować według przepisu Pawła!

Lody arbuzowe na patyku

Owoce na patyku, czyli arbuzowe lody z kiwi, to świetna przekąska na upalne dni. Sprawdź, jak łatwo je przygotować według przepisu Pawła!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

arbuz - 1 kg
cukier puder - 1 szczypta
kiwi - 2 szt.
sok z limonki - 20 ml

Instrukcje przygotowania

1.BLENDUJEMY ARBUZA:
Miąższ dojrzałego arbuza (bez pestek) dokładnie blendujemy i słodzimy syropem z agawy. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i ponownie blendujemy. Jeśli sok jest zbyt kwaśny, dosładzamy syropem z agawy lub cukrem pudrem.
2.FORMUJEMY I MROZIMY LODY:
Foremki do lodów wypełniamy sokiem z arbuza do ¾ objętości i wstawiamy do zamrażarki bez patyczków.
3.PODAJEMY LODY:
W skórce arbuza robimy małe nacięcia i umieszczamy w nich lody. Jeśli lody są mocno zmrożone i nie chcą wyjść z foremek, chwilę rozgrzewamy je w dłoniach.
Lody arbuzowe na patyku

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BLENDUJEMY ARBUZA

Miąższ dojrzałego arbuza (bez pestek) dokładnie blendujemy i słodzimy syropem z agawy. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i ponownie blendujemy. Jeśli sok jest zbyt kwaśny, dosładzamy syropem z agawy lub cukrem pudrem.

2

FORMUJEMY I MROZIMY LODY

Foremki do lodów wypełniamy sokiem z arbuza do ¾ objętości i wstawiamy do zamrażarki bez patyczków.

3

PODAJEMY LODY

W skórce arbuza robimy małe nacięcia i umieszczamy w nich lody. Jeśli lody są mocno zmrożone i nie chcą wyjść z foremek, chwilę rozgrzewamy je w dłoniach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

87,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

14,6 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

3,3 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

0,3 g

Podobne przepisy