lamotek.pl

Makaron chow mein z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Makaron chow mein z kurczakiem to szybkie i smaczne danie, które przenosi nas w klimat azjatyckiej kuchni. Ten kolorowy i aromatyczny posiłek jest idealny na obiad lub kolację, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Przygotujmy razem to pyszne danie!

Makaron chow mein z kurczakiem

Makaron chow mein z kurczakiem to szybkie i smaczne danie, które przenosi nas w klimat azjatyckiej kuchni. Ten kolorowy i aromatyczny posiłek jest idealny na obiad lub kolację, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Przygotujmy razem to pyszne danie!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak filety z piersi - 200 g
kapusta pekińska - 1 szt.
olej z orzechów ziemnych - 1,5 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.
makaron chow mein - 200 g
marchew - 1 szt.
brokuł - 150 g
kiełki fasoli mung - 150 g
szczypior cebuli - 1 pęczek
woda - 65 ml
skrobia ziemniaczana - 2 łyżeczki
sos sojowy - 1,5 łyżki
sos ostrygowy - 1,5 łyżki
ocet ryżowy - 1,5 łyżki
cukier - 2 łyżeczki
olej sezamowy - 0,5 łyżeczki
pieprz biały - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA:
Kroimy kurczaka w niedużą kostkę i odstawiamy do miseczki.
2.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
W miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty i mieszamy, aż rozpuści się cukier. 1 łyżkę sosu mieszamy z kurczakiem i odstawiamy na 10 minut do zamarynowania.
3.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Kapustę kroimy na pół, a następnie każdą połowę drobno siekamy. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na zapałkę, brokuły dzielimy na małe różyczki, szczypiorek opłukujemy, osuszamy i kroimy. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
4.SMAŻYMY CZOSNEK:
Na woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej orzechowy na dużym ogniu. Wrzucamy czosnek i smażymy przez około 10 sekund, aż zacznie się lekko złocić, uważając, aby go nie przypalić.
5.DODAJEMY KURCZAKA:
Dodajemy kurczaka i smażymy - cały czas na wysokim ogniu - przez około 1 minutę, aż z wierzchu zacznie się delikatnie rumienić.
6.DODAJEMY WARZYWA:
Dodajemy kapustę, brokuły, marchewkę i białe części szczypiorku. Smażymy, cały czas mieszając, przez 1,5 minuty, aż kapusta, brokuły i marchew zaczną mięknąć.
7.DODAJEMY MAKARON I SOS:
Dodajemy makaron chow mein, resztę sosu oraz wodę. Smażymy przez 1 minutę, nie przestając mieszać. Danie powinno się w tym czasie trochę zagęścić.
8.DODAJEMY KIEŁKI:
Na koniec dodajemy kiełki fasoli. Mieszamy przez 30 sekund, aż kiełki lekko się zwiotczeją.
9.SERWUJEMY MAKARON:
Przekładamy na talerze i posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Gotowe!
Makaron chow mein z kurczakiem

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Kroimy kurczaka w niedużą kostkę i odstawiamy do miseczki.

2

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

W miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty i mieszamy, aż rozpuści się cukier. 1 łyżkę sosu mieszamy z kurczakiem i odstawiamy na 10 minut do zamarynowania.

3

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Kapustę kroimy na pół, a następnie każdą połowę drobno siekamy. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na zapałkę, brokuły dzielimy na małe różyczki, szczypiorek opłukujemy, osuszamy i kroimy. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

4

SMAŻYMY CZOSNEK

Na woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej orzechowy na dużym ogniu. Wrzucamy czosnek i smażymy przez około 10 sekund, aż zacznie się lekko złocić, uważając, aby go nie przypalić.

5

DODAJEMY KURCZAKA

Dodajemy kurczaka i smażymy - cały czas na wysokim ogniu - przez około 1 minutę, aż z wierzchu zacznie się delikatnie rumienić.

6

DODAJEMY WARZYWA

Dodajemy kapustę, brokuły, marchewkę i białe części szczypiorku. Smażymy, cały czas mieszając, przez 1,5 minuty, aż kapusta, brokuły i marchew zaczną mięknąć.

7

DODAJEMY MAKARON I SOS

Dodajemy makaron chow mein, resztę sosu oraz wodę. Smażymy przez 1 minutę, nie przestając mieszać. Danie powinno się w tym czasie trochę zagęścić.

8

DODAJEMY KIEŁKI

Na koniec dodajemy kiełki fasoli. Mieszamy przez 30 sekund, aż kiełki lekko się zwiotczeją.

9

SERWUJEMY MAKARON

Przekładamy na talerze i posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1567 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

783,5 kcal

🥑

Tłuszcz

12 g

🌾

Węglowodany

111,2 g

🥬

Błonnik

11,1 g

💪

Białko

44,8 g

Podobne przepisy