lamotek.pl

Przekąski z tortilli: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche • przepis • składniki • przygotowanie

Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!

Przekąski z tortilli: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche

Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 2 szt.
sałata rzymska - 3 szt.
ser gouda - 200 g
nachos - 200 g
tortilla - 8 szt.
cebula dymka - 1 szt.
majonez - 1 łyżeczka
cebula czerwona - 1 szt.
natka pietruszki - 0,25 szt.
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
krewetki - 250 g
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sok z limonki - 20 ml
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 1 garść
ząbek czosnku - 1 szt.
jogurt naturalny - 100 g
ser pleśniowy - 100 g
oregano suszone - 1 szczypta
limonka - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
zioła prowansalskie - 1 garść

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KREWETKOWE CEVICHE:
Krewetki myjemy,obieramy z pancerzy, pozbawiamy ogonów i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i sok wyciśnięty z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.PRZYGOTOWUJEMY JOGURTOWY DIP:
Majonez łączymy w miseczce z jogurtem naturalnym. Dodajemy posiekany szczypiorek dymki, drobno posiekany czosnek i sok wyciśnięty z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY NACHOS DO TORTILLI:
Solone nachos przekładamy do miski i delikatnie miażdżymy, by pokruszyły się na nieco mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Awokado przekrawamy wzdłuż na pół wokół pestki. Pestkę ostrożnie wyjmujemy. Miąższ awokado oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i kroimy w słupki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
4.SKŁADAMY TORTILLE:
Tortillę układamy na blacie i cienko smarujemy jogurtowym dipem, rozprowadzając go po całej powierzchni. Na warstwie dipu, pośrodku placka, układamy kolejno: liście sałaty rzymskiej, łodygi szczypioru dymki, porcję krewetkowego ceviche, awokado pokrojone w słupki i pokruszone nachos.
5.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z SERA PLEŚNIOWEGO:
Ser pleśniowy ścieramy na tarce o drobnych oczkach do miseczki lub rozgniatamy go widelcem. Dodajemy drobno posiekany czosnek, jogurt naturalny i suszone oregano. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy.
6.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ CHIMICHURRI:
Czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną papryczkę chili, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy.
7.KROIMY TORTILLE:
Tortille kroimy na mniejsze kawałki za pomocą ostrego noża – cieńsze lub grubsze. Jeśli farsz jest zwarty, kawałki tortilli mogą być nieco cieńsze. Końcówki tortilli odkrawamy z większym zapasem, by się nie rozpadły.
8.PODAJEMY TORTILLE:
Pokrojone tortille podajemy na drewnianej desce z salsą z sera pleśniowego i salsą chimichurri. Z wierzchu dekorujemy posiekanymi papryczkami chili i listkami ulubionych ziół. Obok tortilli układamy limonkę pokrojoną na ćwiartki.
Przekąski z tortilli: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KREWETKOWE CEVICHE

Krewetki myjemy,obieramy z pancerzy, pozbawiamy ogonów i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i sok wyciśnięty z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

PRZYGOTOWUJEMY JOGURTOWY DIP

Majonez łączymy w miseczce z jogurtem naturalnym. Dodajemy posiekany szczypiorek dymki, drobno posiekany czosnek i sok wyciśnięty z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY NACHOS DO TORTILLI

Solone nachos przekładamy do miski i delikatnie miażdżymy, by pokruszyły się na nieco mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Awokado przekrawamy wzdłuż na pół wokół pestki. Pestkę ostrożnie wyjmujemy. Miąższ awokado oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i kroimy w słupki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

4

SKŁADAMY TORTILLE

Tortillę układamy na blacie i cienko smarujemy jogurtowym dipem, rozprowadzając go po całej powierzchni. Na warstwie dipu, pośrodku placka, układamy kolejno: liście sałaty rzymskiej, łodygi szczypioru dymki, porcję krewetkowego ceviche, awokado pokrojone w słupki i pokruszone nachos.

5

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z SERA PLEŚNIOWEGO

Ser pleśniowy ścieramy na tarce o drobnych oczkach do miseczki lub rozgniatamy go widelcem. Dodajemy drobno posiekany czosnek, jogurt naturalny i suszone oregano. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy.

6

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ CHIMICHURRI

Czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną papryczkę chili, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy.

7

KROIMY TORTILLE

Tortille kroimy na mniejsze kawałki za pomocą ostrego noża – cieńsze lub grubsze. Jeśli farsz jest zwarty, kawałki tortilli mogą być nieco cieńsze. Końcówki tortilli odkrawamy z większym zapasem, by się nie rozpadły.

8

PODAJEMY TORTILLE

Pokrojone tortille podajemy na drewnianej desce z salsą z sera pleśniowego i salsą chimichurri. Z wierzchu dekorujemy posiekanymi papryczkami chili i listkami ulubionych ziół. Obok tortilli układamy limonkę pokrojoną na ćwiartki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5383,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

673 kcal

🥑

Tłuszcz

31,2 g

🌾

Węglowodany

69,5 g

🥬

Błonnik

6,5 g

💪

Białko

29,2 g

Podobne przepisy